Αυτοκόλλητα φωτοβολταϊκά για κάθε χρήση αναπτύσσουν Stanford-NREL

Οι προσωπικές συσκευές θα μπορούν σε λίγα χρόνια να παράγουν οι ίδιες την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία τους χάρη στα αυτοκόλλητα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσουν το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (NREL).
Καρπός της συνεργασίας των δύο οργανισμών είναι ένα φωτοβολταϊκό λεπτού υμενίου (thin film) με πάχος ένα μικρομέτρο (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου) που μπορεί να προσκολληθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Το Στάνφορντ είχε αναπτύξει στο παρελθόν τεχνολογίες για αυτοκόλλητες ηλεκτρονικές συσκευές που βασίζονται στη νανοκαλωδίωση και η συνεργασία του με το NREL συνετέλεσε στην εφαρμογή αυτής της τεχνογνωσίας στα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά.

Το NREL έχει αναπτύξει εύκαμπτα φωτοβολταϊκά άμορφου πυριτίου τα οποία τοποθετούνται σε γκοφρέτες πυριτίου/διοξειδίου του πυριτίου με επίστρωση νικελίου.

Κατόπιν τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται σε ένα υπόστρωμα πυριτίου με ταινία απελευθέρωσης θερμότητας το οποίο βυθίζεται στο νερό.

Αποτέλεσμα είναι ένα λεπτό φωτοβολταϊκά σαν αυτοκόλλητο αυτοκινήτου.

Αν εκτεθούν σε θερμότητα 90 βαθμών Κελσίου για λίγα δευτερόλεπτα, οι φωτοβολταϊκές κυψέλες μπορούν να αποκολληθούν από το υπόστρωμα και να τοποθετηθούν απευθείας σε κάποια επιφάνεια.

Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου πρέπει να είναι προσαρμοσμένα σε κάποιο υπόστρωμα, περιορισμός που ξεπερνούν τα φωτοβολταϊκά από Stanford-NREL τα οποία είναι ελαφρά, εύκαμπτα και διάφανα.

Μπορούν επίσης να τοποθετηθούν σε επιφάνειες κτηρίων ή φορητές συσκευές ως πηγή καθαρής ενέργειας.

Πηγή