Ενα αστέρι της φυσικής γεννιέται


Σε ηλικία 15 ετών κατάφερε ό,τι προσπαθούν άλλοι επιστήμονες σε όλη τους τη ζωή. Να δουν κάποια εργασία τους και μαζί το όνομά τους να φιλοξενείται στην περίφημη επιθεώρηση «Νature» και μάλιστα στο εξώφυλλο!



Ο Νιλ Ιμπάτα είναι μαθητής λυκείου στο Στρασβούργο με ιδιαίτερη έφεση στην κοσμολογία. Ο πατέρας του Ροντρίγκο Ιμπάτα είναι ερευνητής στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο Στρασβούργου και ο μικρός Νιλ τον βοήθησε σε μία μεγάλη έρευνα που διενήργησε μαζί με άλλους συναδέλφους του. Μελέτησαν νάνους γαλαξίες που περιβάλλουν τον γαλαξία της Ανδρομέδας, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά απ' όλους τους άλλους στον δικό μας. Ο 15χρονος Νιλ ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο που φανέρωσε ότι οι νάνοι γαλαξίες περιφέρονται γύρω του σε «αγαστή συνεργασία» υπό τη μορφή λεπτού δίσκου.

Ο πατέρας του Νιλ δήλωσε πως είναι πολύ υπερήφανος για τον γιο του, και «όχι κατ' ανάγκη επειδή έκανε τη συγκεκριμένη ανακάλυψη». Η εργασία κοσμεί ολόκληρο το εξώφυλλο του «Νature». Ο 15χρονος μαθητής συνεργάστηκε με συναδέλφους του πατέρα του για να αποκτήσει εξοικείωση με τη γλώσσα προγραμματισμού υπολογιστών Python. Στη συνέχεια, όπως είπε ο νεαρός στην εφημερίδα «Le Monde», o πατέρας του τού ζήτησε να βοηθήσει την ομάδα με την κωδικοποίηση των δεδομένων που είχαν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ώστε να τροφοδοτηθεί το υπολογιστικό τους μοντέλο που θα τους έδειχνε τη συμπεριφορά των νάνων γαλαξιών.

















Ο Νιλ χρειάστηκε μια εβδομάδα για να το επιτύχει αυτό τον περασμένο Σεπτέμβριο, αξιοποιώντας τα πολύ καλά μαθηματικά του. Άλλωστε μέχρι να ολοκληρωθεί το υπολογιστικό μοντέλο, δεν είχε εκμυστηρευτεί σε κανέναν την ενασχόλησή του με αυτό. Παρά τη μεγάλη χαρά που ένιωσε για την παγκόσμια αποδοχή των αποτελεσμάτων του μοντέλου στο οποίο συνεισέφερε πολλά, δεν είναι σίγουρος αν θα ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του στην αστροφυσική.

Πολύ πιο μακριά από το σπίτι όπου μένει με τα δύο του αδέρφια, στο σκοτεινό και παγωμένο Διάστημα οι σπειροειδείς γαλαξίες συναποτελούνται από μικρότερα συστήματα μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται ιεραρχική ομαδοποίηση. Σε περιφορά γύρω από τους μεγάλους σπειροειδείς γαλαξίες, βρίσκονται γαλαξίες νάνοι που θεωρούνται απομεινάρια των σχηματισμών εκείνων που γέννησαν τους γαλαξίες. Πρόσφατες μελέτες γύρω από τον δικό μας οδήγησαν κάποιους ειδικούς στη σκέψη ότι οι νάνοι γαλαξίες δεν έχουν τυχαία κατανομή γύρω από τους απογόνους του.

Το γεγονός αυτό ενισχύεται από την ανακάλυψη του Νιλ, του πατέρα του και άλλων ειδικών οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι νάνοι γαλαξίες στην περίπτωση της Ανδρομέδας κινούνται σε αρμονία σχηματίζοντας έναν λεπτό δίσκο. Η ανακάλυψη ίσως κλονίσει την κρατούσα πεποίθηση σχηματισμού των γαλαξιών.