Η NASA αποκλείει την πιθανότητα σύγκρουσης της Γης με τον Απόφις


Επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (Jet Propulsion Laboratory-JPL) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια ουσιαστικά απέκλεισαν το ενδεχόμενο σύγκρουσης του αστεροειδούς Απόφις με τη Γη το 2036.





Νέα, ανανεωμένα δεδομένα του 2011 και του 2012 που λήφθηκαν από τα τηλεσκόπια της NASA Magdalena Ridge στο Νέο Μεξικό και Pan-STARRS στη Χαβάη, όπως και η τροχιά που ακολούθησε ο Απόφις την Πέμπτη (σύμφωνα με παρατηρήσεις του Goldstone Solar System Radar) οπότε και βρέθηκε πολύ κοντά στη Γη, έδειξαν ότι δεν κινδυνεύουμε το 2036, οπότε και η ελάχιστη πιθανή απόσταση θα είναι 30.000 χιλιόμετρα.

Οι πιθανότητα σύγκρουσης του Απόφις με τη Γη είναι μικρότερη από μια στο εκατομμύριο, με τους επιστήμονες να την αποκλείουν πλέον μετά βεβαιότητας.

Ωστόσο, στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να πλησιάσει τη Γη στα 27.500 χλμ, ο λιγότερο γνωστός αστεροειδής 2012 DA14, μήκους 40 μέτρων.

Όπως λένε στη NASA, τα νέα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια εντοπίζουν διαρκώς αντικείμενα και αστεροειδείς που έρχονται σε απόσταση “αναπνοής” από τη Γη, δίχως μέχρι τώρα να έχει εντοπιστεί κάποια ρεαλιστική απειλή.

Για περισσότερες πληροφορίες για αστεροειδείς και αντικείμενα που πλησιάζουν τη Γη επισκεφθείτε τη σελίδα του JPL http://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch, αλλά και τη σελίδα του AsteroidWatch στο Twitter http://www.twitter.com/asteroidwatch.

Πηγή