Ανησυχητική έξαρση της βρογχίτιδας λόγω αιθαλομίχλης


Έξαρση των περιστατικών χρόνιας βρογχίτιδας, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα πνευμονολογικά τμήματα των νοσοκομείων. Αντίστοιχα και για τις περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας. Τα περιστατικά- ιδίως της χρόνιας μορφής- είναι ανησυχητικά περισσότερα από άλλες χρονιές, κάτι που, όμως, φαίνεται να έχει την εξήγησή του. Την αιθολομίχλη από τα τζάκια.


Όπως εξηγούν οι πνευμονολόγοι, οι ρύποι από την καύση ξύλων θεωρούνται ιδιαίτερα ερεθιστικοί παράγοντες των αεραγωγών- περισσότερο ίσως και από τον καπνό του τσιγάρου- που, μαζί με τοξικά αέρια της ατμόσφαιρας, ιδίως στα αστικά κέντρα, προκαλούν υποτροπές σε ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα.

Τόσο για τα περιστατικά χρόνιας, όσο και για τα περιστατικά οξείας βρογχίτιδας, συνιστούν δε, την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ιδίως τις πολύ κρύες μέρες όπου η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη με ρύπους.


Τί είναι η βρογχίτιδα

Βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή των βρόγχων η οποία εκδηλώνεται με βήχα και συνήθως με απόχρεμψη (παραγωγή πτυέλων). Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

  • Η οξεία βρογχίτιδα είναι συνήθης ασθένεια που τις περισσότερες φορές προκαλείται από ένα απλό κρύωμα ή οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού. Συνήθως υποχωρεί σε λίγες ημέρες χωρίς να αφήνει υπολειπόμενα συμπτώματα. Αν κάποιος ασθενής παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα περιστατικά οξείας βρογχίτιδας, ενδέχεται να πάσχει από χρόνια βρογχίτιδα.
  • Η χρόνια βρογχίτιδα είναι σοβαρότερη νόσος και προκαλείται από χρόνιο ερεθισμό και φλεγμονή των βρόγχων. Η χρόνια βρογχίτιδα συγκαταλέγεται στις χρόνιες, αποφρακτικές, πνευμονικές νόσους.


Τα συμπτώματα της οξείας και της χρόνιας βρογχίτιδας περιλαμβάνουν :

  • Βήχα ξηρό ή παραγωγικό (με απόχρεμψη – αποβολή φλεγμάτων διάφανων, κιτρινωπών ή πράσινων)
  • Συριγμό και δυσχέρεια αναπνοής, κυρίως κατά την άσκηση.
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Πυρετό
  • Βάρος στο στήθος


Αίτια βρογχίτιδας

Η οξεία βρογχίτιδα οφείλεται συνήθως σε ιούς ή σε μικροβιακούς παράγοντες, που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν έντονη φλεγμονή στους βρόγχους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση βήχα, άλλοτε ξηρού (χωρίς απόχρεμψη – φλέγματα) και άλλοτε παραγωγικού (με αποβολή αποχρέμψεως-φλεγμάτων).

Στην χρόνια βρογχίτιδα υπάρχει μία χρονίζουσα φλεγμονή των βρόγχων, η οποία έχει οδηγήσει όπως προαναφέρθηκε, στην εγκατάσταση μονίμων αλλοιώσεων και βλαβών. Συνήθως οφείλεται σε συνεχή έκθεση των αναπνευστικών οδών σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα στον καπνό από τσιγάρο ή στην μολυσμένη ατμόσφαιρα των πόλεων καθώς και σε δυσμενείς συνθήκες εργασίας – όταν υπάρχουν τοξικά αέρια, σκόνη, ή άλλες ερεθιστικές ουσίες.


Επιπτώσεις

Τα μεμονωμένα επεισόδια βρογχίτιδας δεν είναι ανησυχητικά. Παρ’ όλα αυτά μπορεί σε μερικούς ασθενείς, να οδηγήσουν σε πνευμονία, ιδίως σε όσους παρουσιάζουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέτοιοι ασθενείς είναι οι γηραιότεροι, τα βρέφη, οι καπνιστές και οι ασθενείς που πάσχουν από πνευμονολογικά ή καρδιολογικά νοσήματα.

Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας βρογχίτιδας μπορεί πλέον της χρόνιας βρογχίτιδας να προκαλέσουν, άσθμα, εμφύσημα και άλλες πνευμονολογικές παθήσεις, πνευμονική υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια. Οι πάσχοντες από χρόνια βρογχίτιδα που συνεχίζουν να καπνίζουν, αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα. Η πιθανότητά τους να εκδηλώσουν κακοήθεια είναι μεγαλύτερη από αυτή των καπνιστών που δεν πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα.


Πρόληψη

Η πρόληψη της βρογχίτιδας επιτυγχάνεται με αποφυγή των παραγόντων που μπορεί να την προκαλέσουν.

  • Η κυριότερη και ουσιαστικότερη μέθοδος πρόληψης είναι η αποφυγή του καπνίσματος καθώς και η αποφυγή κλειστών χώρων με πολλούς καπνιστές
  • Κατόπιν συμβουλής του θεράποντα ιατρού κάποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν από τη λήψη του ετήσιου εμβολίου της γρίπης και του πνευμονιοκόκκου
  • Συνιστάται να αποφεύγεται η μακροχρόνια παραμονή σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Σαν γενικός κανόνας συνιστάται το τακτικό πλύσιμο των χεριών για την αποφυγή εξάπλωσης ιογενών και άλλων λοιμώξεων


Θεραπεία της βρογχίτιδας

Ο στόχος της θεραπείας είναι η απαλλαγή από τα συμπτώματα της βρογχίτιδας. Πολλές φορές η συντηρητική θεραπεία είναι αρκετή. Συνιστάται ξεκούραση, ενυδάτωση με πολλά ροφήματα, χυμούς, σούπες, εισπνοές υδρατμών και ήπια αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως σκευάσματα παρακεταμόλης ή ακετυλοσαλικυλικού οξέος – κοινής ασπιρίνης) καθώς και ήπια αντιβηχικά σιρόπια (κατόπιν ιατρικής συμβουλής).

Σε μερικές περιπτώσεις βρογχίτιδας είναι απαραίτητο ο θεράπων ιατρός να συνταγογραφήσει φάρμακα όπως αντιβιοτικά, αντιβηχικά και εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά.

Πηγή