Φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου (CIGS): νέο ρεκόρ απόδοσης


Επιστήμονες των Empa, των ελβετικών Ομοσπονδιακών Εργαστηρίων Επιστήμης Υλικών και Τεχνολογίας, έθεσαν ένα νέο ρεκόρ αποδοτικότητας για φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου δισεληνοϊνδιούχου χαλκού (CIGS).





Οι επιστήμονες των Empa ισχυρίζονται ότι κατασκεύασαν φωτοβολταϊκά CIGS/thin-film απόδοσης 20,4% πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 18,7% που είχαν επιτύχει το Μάιο του 2011.

Τα φωτοβολταϊκά CIGS έχουν το πλεονέκτημα της ευκαμψίας, αλλά και της οικονομικότερης κατασκευής χάρη στη διαδικασία παραγωγής roll-to-roll σε σύγκριση με τις συμβατικές κυψέλες κρυσταλλικού πυριτίου.

Ωστόσο, μειονέκτημα παραμένει η χαμηλή απόδοση μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Ayodhya N. Tiwari ερευνητής στο εργαστήριο Λεπτού Υμενίου και Φωτοβολταϊκών των Empa κάνει λόγο για “κλείσιμο της ψαλίδας αποδοτικότητας” μεταξύ συμβατικών φωτοβολταϊκών και CIGS.

Οι επιστήμονες πέτυχαν την απόδοση του 20,3% σε εύκαμπτα φωτοβολταϊκά με γυάλινο υπόστρωμα.

Επόμενος στόχος είναι η παραγωγή του εν λόγω φωτοβολταϊκού υψηλής απόδοσης σε μεγάλη κλίμακα με τη διαδικασία  roll-to-roll.

Στο πλαίσιο αυτό το Empa συνεργάζεται με την start-up εταιρεία, Flisom.

Την έρευνα υποστηρίζουν οι εξής φορείς: Swiss National Science Foundation (SNSF), Commission for Technology and Innovation (CTI), Swiss Federal Office of Energy (SFOE) και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Στήριξης.

Πηγή