Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει το άγχος


Οι καπνιστές που καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα αισθάνονται λιγότερο άγχος μετά - παρά την επικρατούσα άποψη ότι το κάπνισμα μειώνει το στρες, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Η έρευνα της Βρετανικής Επιθεώρησης Ψυχιατρικής βασίστηκε στις απαντήσεις σχεδόν 500 καπνιστών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε κλινικές της Αγγλίας.

Διαπίστωσε "σημαντική" μείωση στα επίπεδα του άγχους μεταξύ των 68 καπνιστών που το έκοψαν ύστερα από έξι μήνες.

Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων που υπέφεραν από διαταραχές της διάθεσης και άγχος σε σχέση με εκείνους που κάπνιζαν για ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές από αρκετά πανεπιστήμια περιλαμβανομένων του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης και του Kings's College στο Λονδίνο, είπαν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καθησυχάσουν τους καπνιστές που επιθυμούν να το κόψουν καθώς είναι ανυπόστατη η άποψη ότι με την διακοπή αυξάνονται τα επίπεδα του άγχους.

Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ακόμη ότι η αποτυχημένη απόπειρα διακοπής του καπνίσματος φαίνεται ότι όντως αυξάνει τα επίπεδα άγχους ως έναν βαθμό, αλλά σε εκείνους που υποφέρουν από διαταραχές της διάθεσης.

Για όσους καπνίζουν για απόλαυση, κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να ισχύει.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι φαίνεται πως οι καπνιστές -ειδικά εκείνοι που κάπνιζαν ως "αντίδοτο" σε άγχος και προβλήματα- είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν ένα τσιγάρο λίγο αφότου ξυπνήσουν το πρωί για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης, τα οποία περιλαμβάνουν και το άγχος.

Πηγή