Τέλος στους λεκέδες


Tην απάντηση στον «εφιάλτη» των επίμονων λεκέδων φαίνεται πως βρήκαν  ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ. Δημιούργησαν «παντοφοβικά» υφάσματα τα οποία με τη βοήθεια μιας «αέρινης» επίστρωσης απωθούν ακόμη και τους πιο δυνατούς «εχθρούς» όπως π.χ. το λάδι, το πετρέλαιο και το οξύ.



Η καινοτόμος επίστρωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελείται κατά 95% από… αέρα, με αποτέλεσμα να μην βαραίνει τα υφάσματα αλλά να τους επιτρέπει να «αναπνέουν».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειδικό ρουχισμό που θα προστατεύει τους στρατιώτες από την έκθεση τους σε χημικά ή ακόμη και σε προηγμένες βαφές μηδενικού βάρους π.χ. για πλοία.

«Παντοφοβικά» υφάσματα εν δράσει

Κατά τις δοκιμές φάνηκε ότι σταγονίδια διαφόρων διαλυμάτων, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα κατέστρεφαν το ύφασμα και θα το διαπερνούσαν, χάρη στη νέα επίστρωση αναπηδούσαν από την «παντοφοβική» επιφάνεια.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το μυστικό κρύβεται στον συνδυασμό πλαστικών σωματιδίων πολυδιµεθυλοσιλοξάνης (PDMS) και υδροφοβικών «κύβων» σε νανοκλίμακα που αποτελούνται από άνθρακα, φθόριο, πυρίτιο και οξυγόνο.

Κατά την εφαρμογή του, το πρωτοποριακό υλικό δημιουργεί μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα οι οποίες σχηματίζουν ένα «ανύπαρκτο» φράγμα αποτρέποντας έτσι την επαφή των υγρών στοιχείων με την επιφάνεια του υφάσματος.

Πηγή