Ανιχνευτής για… χαμένες βαλίτσες


Οποιοσδήποτε ταξιδεύει συχνά με αεροπλάνο γνωρίζει ότι κάποιες φορές ο εντοπισμός βαλίτσας μπορεί να είναι μεγάλος «πονοκέφαλος». Αυτό το πρόβλημα φιλοδοξεί να λύσει το Trakdot της GlobaTrac, που συμμετέχει στη φετινή CES στο Λας Βέγκας.


Πρόκειται για μία μικρή συσκευή η οποία τοποθετείται στις αποσκευές και μεταδίδει τη θέση τους μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο κινητό του χρήστη (για την ακρίβεια, σε οποιαδήποτε συσκευή έχει τη δυνατότητα χρήσης μηνυμάτων SMS). 

Το Trakdot ενημερώνει τον κάτοχο της βαλίτσας για την πόλη όπου βρίσκεται τόσο μέσω κινητού (μέσω SMS) όσο και μέσω email. Η διαδικασία εντοπισμού μπορεί να γίνει είτε μέσω του site του Trakdot, είτε μέσω δωρεάν εφαρμογής, ενώ μία μονάδα Trakdot μπορεί να «συνδεθεί» και με πολλαπλά smartphones και το αντίθετο: ένα smartphone μπορεί να «παρακολουθεί» πολλαπλές βαλίτσες με Trakdot.

Όπως λένε οι κατασκευαστές του, επέλεξαν να χρησιμοποιούν σήματα κινητής τηλεφωνίας αντί για GPS, καθώς στην περίπτωση του GPS ενδεχομένως να υπάρχουν προβλήματα στον εντοπισμό εάν η συσκευή βρίσκεται σε σημείο από όπου είναι δύσκολη η «πρόσβαση» στον ουρανό. Επίσης, το Trakdot διαθέτει «συναγερμό» για να ενημερώνει τον χρήστη ότι οι αποσκευές του πλησιάζουν στον ιμάντα παραλαβής, μετά την αποβίβαση από το αεροσκάφος.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας φτάνει τις τρεις εβδομάδες, ενώ η συσκευή απενεργοποιείται αυτόματα κατά την απογείωση και την προσγείωση ενός αεροσκάφους, καθώς αντιλαμβάνεται την επιτάχυνση μέσω αξελερόμετρου- μετά την απογείωση ενεργοποιείται ξανά, σε κατάσταση μόνο λήψης.

Η διάθεση της συσκευής αναμένεται να ξεκινήσει το Μάρτιο, και η τιμή της θα ξεκινά από τα 49,95 δολάρια. Η ενεργοποίησή της θα έχει κόστος 8,99 δολάρια, ενώ η ετήσια «συνδρομή» θα είναι στα 12,99 δολάρια.