Συντριβή δορυφόρου της NASA.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποίησε την Παρασκευή η NASA, έπειτα από ανωμαλία που εμφανίστηκε κατά την εκτόξευση ενός νέου δορυφόρου για τη μελέτη του κλίματος. Το φορτίο απέτυχε να αποσυνδεθεί από το προστατευτικό του κάλυμμα και τελικά συνετρίβη στον Ειρηνικό.


Ο δορυφόρος Glory εκτοξεύτηκε στις 12.09 από την Αεροπορική Βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια, τοποθετημένος στην κορυφή ενός πυραύλου Taurus XL.

Στην τελική φάση της εκτόξευσης, ο δορυφόρος παρέμεινε συνδεδεμένος στο προστατευτικό του κάλυμμα, εμποδίζοντας τον πύραυλο από το να αναπτύξει αρκετή ταχύτητα για να φτάσει στο ύψος της τελικής του τροχιάς.

«Αποτύχαμε να φτάσουμε σε τροχιά και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο δορυφόρος και ο πύραυλος βρίσκονται κάπου στον Ειρηνικό» ανακοίνωσε λίγες ώρες αργότερα ο Όμαρ Μπάεζ, υπεύθυνος της εκτόξευσης στη NASA.Ο πύραυλος Taurus XL εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα τοπική ώρα. Λίγα λεπτά αργότερα κατέπεσε στον ωκεανό.
Ο πύραυλος Taurus XL εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα τοπική ώρα. Λίγα λεπτά αργότερα κατέπεσε στον ωκεανό

Ο πυραυλοφορέας Taurus και ο δορυφόρος Glory κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Orbital Science, η οποία έχει στο ενεργητικό της μια ακόμα ανάλογη αποτυχία:

Το 2009, ένας δορυφόρος για τη μελέτη του κλίματος που εκτοξεύτηκε με πυραυλοφορέα Taurus παρουσίασε ανάλογο πρόβλημα και τελικά συνετρίβη στον ωκεανό κοντά στην Ανταρκτική.

H Orbital Science έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τη NASA, με την προοπτική να γίνει μια από τις ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τη μεταφορά φορτίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο Glory εκτοξεύτηκε σε μια αποστολή τριών ετών με στόχο να εξετάσει πώς τα αιωρούμενα σωματίδια και η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζουν το κλίμα. Έχει συνολικό βάρος 528 κιλών και φέρει δύο κύρια όργανα, τον Αισθητήρα Πολωσιμετρίας Αερολυμάτων και τo Μόνιτορ Ηλιακού Ακτινοβολισμού.

Την αποστολή, κόστους 424 εκατ. δολαρίων, διαχειρίζεται το Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA.Πηγή: http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου