Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας στο Ίντερνετ.

Όχι απλά ακαδημαϊκοί, αλλά ο καθένας που διαθέτει σύνδεση Ίντερνετ θα έχει τη δυνατότητα να μελετήσει το Βιβλικό παρελθόν, βλέποντας τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, καθώς αρχείο με εικόνες υψηλής ανάλυσης των, ηλικίας 2.000 ετών, παπύρων θα βρεθεί online.

Η ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, ιδιοκτησία της οποίας αποτελούν τα Χειρόγραφα, ανακοίνωσε την Τρίτη πως συνεργάζεται με το ερευνητικό κέντρο της Google στο Ισραήλ για το σκοπό αυτό. Εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης θα αξιοποιηθεί στα εργαστήρια της υπηρεσίας στις αρχές του ερχόμενου έτους, και οι εικόνες θα «ανεβούν» στο Ίντερνετ. Η πρόσβαση σε αυτές θα είναι ελεύθερη σε όλους.

«Οι εικόνες θα είναι υψηλής ποιότητας, και η μελέτη τους με αυτό τον τρόπο θα είναι αντίστοιχη μίας 'κανονικής' μελέτης, οπότε θα εξαφανιστεί και η ανάγκη έκθεσης των Χειρογράφων, επιτρέποντας τη διατήρησή τους για τις επόμενες γενιές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων.Τα Χειρόγραφα αποτελούν τα αρχαιότερα αντίγραφα της εβραϊκής Βίβλου, και περιλαμβάνουν κείμενα από τον 3ο αιώνα π.Χ μέχρι τον 1ο μ.Χ. Ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές κοντά στη Νεκρά Θάλασσα το 1947. Κάποια μεγάλα τμήματά τους εκτίθενται στο Ισραηλινό Μουσείο της Ιερουσαλήμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου