Τα θετικά και τα αρνητικά του καφέ.

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα . Οι περισσότεροι άνθρωποι στο πρωινό τους συμπεριλαμβάνουν και τον καφέ. Όμως το ερώτημα είναι πόσοι από εσάς γνωρίζετε τα θετικά και τα αρνητικά του αγαπημένου σας ροφήματος;




Θετικά

Σύμφωνα με μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν καφέ μακροχρόνια έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καφέ.

Επίσης ο καφές μειώνει τις κρίσεις άσθματος χάρη στη βρογχοδιαστολή που προκαλεί η καφεΐνη.

Προκαλεί αύξηση της εγρήγορσης και της συγκέντρωσης.
Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού.

Ακόμη, μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι άντρες οι οποίοι καπνίζουν κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από φράξιμο αρτηριών, αν καταναλώνουν καθημερινά καφέ ή τσάι.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει αντικαρκινική δράση.

Αρνητικά

Ο καφές αυξάνει την  νευρικότητα, την ένταση, το άγχος και της αϋπνίες, συμβάλλει στην αύξηση του στρες στα αγχώδη άτομα ή σε όσους πάσχουν από κρίσεις πανικού.

Η καφεΐνη είναι δυνατόν να προκαλέσει εθισμό. Η απότομη διακοπή του  σε όσους πίνουν συστηματικά καφέ, μπορεί να επιφέρει συμπτώματα στέρησης: αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, πονοκέφαλο, εκνευρισμό.

Αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής στις εγκύους. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, επομένως οι γυναίκες που κυοφορούν πρέπει να μειώσουν τους καφέδες και αν είναι εφικτό να μην πίνουν καθόλου.

Ο καφές, ακόμα κι ο ντεκαφεϊνέ, περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία επιφέρει πήξη του αίματος. Επομένως, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή θρομβώσεις.

Αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ένα μέρος του ασβεστίου αποβάλλεται στα ούρα λόγω του καφέ. Τα 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, δεν δημιουργούν πρόβλημα, αρκεί να καταναλώνουμε 1-2 ποτήρια γάλα την ημέρα αντίστοιχα.

Αυξάνει το επίπεδο της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, επομένως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής (αυτό ισχύει κυρίως για τον στιγμιαίο καφέ και όχι για τον καφέ φίλτρου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου