Οι καρχαρίες έχουν... σύστημα πλοήγησης

Οι καρχαρίες δημιουργούν «νοητούς χάρτες», κάτι που τους επιτρέπει να βρίσκουν το δρόμο για τοποθεσίες που βρίσκονται σε απόσταση ακόμα και 50 χιλιομέτρων από το σημείο όπου βρίσκονται.



Επιστημονική ομάδα, χρησιμοποιώντας πομπούς, ανέλυσε στοιχεία από καρχαρίες – τίγρεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έκαναν συγκεκριμένες διαδρομές για να μεταβούν από το ένα σημείο στο άλλο.
Γράφοντας στο περιοδικό Journal of Animal Ecology, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο είδος καρχαρία έχει την ικανότητα να αποθηκεύει “νοητούς χάρτες” ορισμένων τοποθεσιών και να ακολουθεί συγκεκριμένα μονοπάτια.
Τα στοιχεία αυτά, αποτελούν, επίσης, μια επιπλέον ένδειξη ότι οι καρχαρίες μπορούν να πλοηγηθούν, χρησιμοποιώντας το μαγνητικό πεδίο της Γης.
"Η έρευνά μας δείχνει ότι, κατά καιρούς, ορισμένα είδη καρχαριών δεν κολυμπούν τυχαία, αλλά κολυμπούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Γιάννης Παπασταματίου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα.
"Για να το θέσουμε απλά, ξέρουν που πηγαίνουν", επεσήμανε.
Όσον αφορά το πώς ξέρουν που πάνε, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα οι καρχαρίες χρησιμοποιούν τη θερμοκρασία της θάλασσας και τη μυρωδιά ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο. 
"Όποιο κι αν είναι αυτό, θα πρέπει να έχουν ένα πολύ καλό σύστημα πλοήγησης γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες", επεσήμανε ο καθηγητής Παπασταματίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου