Αντιμετώπιση καρκίνου με "χειροβομβίδες" διασποράς

Οι θερμικές νανο- χειροβομβίδες θα εκρήγνυνται πάνω στους καρκινικούς όγκους βομβαρδίζοντας τους με αντικαρκινικές ουσίες.







Με μικροσκοπικές (νανο-) χειροβομβίδες θα προσπαθούν οι ειδικοί στο άμεσο μέλλον να θεραπεύουν τον καρκίνο. Πρόκειται για το νέο δημιούργημα της νανοτεχνολογίας - ιατρικής. Θερμικές νανο- χειροβομβίδες, θα εκρήγνυνται πάνω στους καρκινικούς όγκους απελευθερώνοντας αντικαρκινικές ουσίες. Τις θεραπευτικές αυτές χειροβομβίδες διασποράς σχεδίασε ο Έλληνας επιστήμονας, καθηγητής Κώστας Κωσταρέλλος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία.

Το πολλά υποσχόμενο νανο-όπλο παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο. Πρόκειται για μικροσκοπικές φυσαλίδες ή σφαιρίδια λίπους (γνωστά και ως λιποσώματα), που μεταφέρουν στο εσωτερικό τους αντικαρκινικά φάρμακα και μπορούν να κατευθυνθούν οπουδήποτε μέσα στο σώμα του ασθενούς. Μάλιστα, δεν προκαλούν τις παρενέργειες άλλων τοξικών αντικαρκινικών χημειοθεραπειών, επειδή είναι δυνατό να σταλούν στοχευμένα στα σημεία όπου βρίσκονται μόνο οι όγκοι.

Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια). Η δυσκολία ήταν με ποιο τρόπο είναι δυνατό να απελευθερωθεί το φάρμακο από τη στιγμή που η φυσαλίδα που το περιέχει, φθάσει στο στόχο της. Ο ευρηματικός τρόπος που βρήκε η ομάδα του Κωσταρέλλου, είναι ότι στην κανονική θερμοκρασία του σώματος (37 βαθμοί Κελσίου) τα θερμικά νανο-σφαιρίδια παραμένουν υδατοστεγή, αλλά αν η θερμοκρασία τους ανέβει στους 42 βαθμούς, τότε ξαφνικά, σαν να εκρήγυνται, απελευθερώνουν το φορτίο τους.

Ο Έλληνας επιστήμονας δήλωσε ότι για επιφανειακούς όγκους (δέρματος, λαιμού, κεφαλιού κ.α.) η τοπική άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να γίνει με ζεστά επιθέματα. Για τους όγκους που είναι βαθιά μέσα στο σώμα, η θερμοκρασία τους θα μπορούσε να αυξηθεί με την αποστολή άλλων ειδικών νανο-συσκευών ή μέσω υπερήχων.

Η στόχευση του φαρμάκου επιτυγχάνεται, επειδή οι φυσαλίδες έλκονται από εκείνα τα σημεία του σώματος όπου είναι αυξημένη η θερμοκρασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου