Αστρονόμοι εντόπισαν νέο ουράνιο σώμα

Το πιο απομακρυσμένο ουράνιο σώμα, που ανήκει ωστόσο στο δικό μας ηλιακό σύστημα, εντόπισαν Αμερικανοί αστρονόμοι. Η σημαντική ανακάλυψη έγινε από το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru, το οποίο εντόπισε ένα μάλλον παγωμένο ουράνιο σώμα σε απόσταση 15,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ηλιο.Το νέο ουράνιο σώμα βρίσκεται σε τριπλάσια απόσταση από τον Ηλιο συγκριτικά με τον Πλούτωνα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πρώτες μελέτες υποδεικνύουν ότι το ουράνιο σώμα που φέρει το όνομα V774104 έχει διάμετρο από 500 έως 1.000 χιλιόμετρα. Η σημαντική ανακάλυψη ανακοινώθηκε στο 47ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, ενώ η ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη συντονίστηκε από τον Σκοτ Σέπαρντ του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι και τον Τσαντ Τρουγίλιο του αστεροσκοπείου Τζέμινι της Χαβάης.

Tο ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru

Πριν από μερικά χρόνια, ο πλανήτης νάνος Ερις, που διαθέτει και φυσικό δορυφόρο, είχε εντοπισθεί και θεωρείτο το πιο απομακρυσμένο ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Το σύστημα κινείται σε μία απόσταση που κυμαίνεται μεταξύ 5,7 δισεκατομμυρίων και 14,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ηλιο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον το V774104 κινείται προς το εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος από τη σημερινή του θέση, όπως κάνει η Ερις, ή προς το εξωτερικό, όπως το 2012VP113 και η Σέντνα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου