Πέθανε ένας από τους τελευταίους τέσσερις λευκούς ρινόκερους του Βορρά

Ένας από τους τέσσερις τελευταίους εν ζωή λευκούς ρινόκερους του Βορρά, ένα υποείδος που απειλείται με εξαφάνιση, πέθανε στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, ανακοίνωσε το ζωολογικό πάρκο.


Η Νόλα, θυληκός ρινόκερος 41 ετών, χρειάστηκε να υποβληθεί σε «ευθανασία σήμερα το πρωί και ήταν μια δύσκολη απόφαση» ανέφερε ο ζωολογικός κήπος της Καλιφόρνιας σε ανακοίνωσή του.

Ήταν ένα από τα τέσσερα τελευταία ζώα του υποείδους, το οποίο έχει ήδη εξαφανιστεί στη φύση αφού κανένα δεν ζει πλέον ελεύθερο εξαιτίας της λαθροθηρίας. Ζούσε στον ζωολογικό κήπο από το 1989 και χρειάστηκε να εγχειρηθεί εξαιτίας επιπλοκών λοίμωξης στις 13 Νοεμβρίου, αλλά από τότε σταμάτησε να σιτίζεται.

Η Νόλα στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο (φωτ. από το Δεκέμβριο) ήταν ο τέταρτος τελευταίος λευκός ρικόνερος του Βορρά   (Φωτογραφία:  Reuters)


Τα τελευταία τρία ζώα αυτού του υποείδους, δύο θηλυκά και ένα αρσενικό, εξακολουθούν να ζουν σε κέντρο στην Κένυα, αλλά είναι πλέον υπέργηρα. Το τελευταίο αρσενικό που θα μπορούσε να αναπαραχθεί πέθανε το 2014.

Ο λευκός Ρινόκερος του Βορρά (Ceratotherium simum cottoni) είναι ένα από τα δύο υποείδη του λευκού ρινόκερου μαζί με αυτόν του Νότου (Ceratotherium simum simum). Κατάγεται από την ανατολική και την κεντρική Αφρική και έχει αποδεκατισθεί εξαιτίας της λαθροθηρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου