Captagon: Η αμφεταμίνη στον πόλεμο της Συρίας

Ο Τύπος στρέφει το ενδιαφέρον του στον μυστικό μεγάλο πρωταγωνιστή του συριακού εμφυλίου πολέμου και της οικοδόμησης του Ισλαμικού Κράτους: το Captagon.








Πρόκειται για συνθετική αμφεταμίνη, η οποία πρωτοχρησιμοποιήθηκε την δεκαετία του ’60 για την θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια λόγω των παρενεργειών και του εξαιρετικά εθιστικού της χαρακτήρα. Στη Μέση Ανατολή και δη στη Σαουδική Αραβία (η οποία, κατά το πρακτορείο Reuters, κατανάλωνε το 2010 το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής - ήτοι επτά τόνους), εξακολούθησε να γνωρίζει μεγάλη διάδοση ως ψυχοτρόπο – μέχρι που κατέστη το αγαπημένο χάπι όλων των εμπολέμων, ακόμη και των αμάχων, της Συρίας.


Η υδροχλωρική φαινετυλλίνη, που έγινε περισσότερο γνωστή με την εμπορική ονομασία Captagon, καταλύται στον οργανισμό σε θεοφυλλίνη και αμφεταμίνη και χαρίζει στους χρήστες της ένα αίσθημα μεγάλης ευφορίας - αν όχι παντοδυναμίας, καθώς και εντυπωσιακή αντοχή στον πόνο, την πείνα και την έλλειψη ύπνου. Αυτό εξασφαλίζει μαχητές παράτολμους και αφοσιωμένους, ενώ οι συριακές αρχές αναφέρουν πως αναμένουν τουλάχιστον 48 ώρες πριν υποβάλλουν τους αιχμαλώτους τους στις (κάθε άλλο παρά ήπιες) ανακριτικές τους μεθόδους μιας και όσο διαρκεί η επήρεια του Captagon δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Ο Τυνήσιος Seifeddine Rezgui  που τον περασμένο Ιούνιο σκότωσε 38 ανθρώπους στο θέρετρο της Σους, φέρεται να είχε καταναλώσει Captagon πριν αναλάβει την φονική αποστολή του.


Ο πρίγκηπας με τις 40 αποσκευές

Δύο πρόσφατες ειδήσεις εικονογραφούν το μέγεθος της διακίνησης του Captagon στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσφατα η τουρκική Δίωξη Ναρκωτικών κατέσχεσε σε δύο διαφορετικές επιδρομές στην επαρχία του Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία, 10.9 εκατομμύρια χάπια Captagon με συνολικό βάρος σχεδόν δύο τόννων και συνέλαβε δύο Τούρκους και έναν Σύρο ως διακινητές του παράνομου εμπορεύματος.



Είχε προηγηθεί στις 25 Οκτωβρίου η κατάσχεση στο αεροδρόμιο της Βηρυτού του μεγαλύτερου φορτίου ναρκωτικών στην ιστορία του (διόλου άμαθου σε αυτά) Λιβάνου. Διακινητής ήταν ο 29χρονος Σαουδάραβας πρίγκηπας Abdul Mohsen bin Walid bin Abdul Aziz al-Saud, ο οποίος μαζί με τέσσερις συμπατριώτες του είχε φορτώσει στο ιδιωτικό του τζετ 32 κουτιά και 8 βαλίτσες με συνολικά δύο τόνους Captagon.

Ήδη τον Απρίλιο του 2013 είχαν κατασχεθεί 4,2 εκατομμύρια χάπια Captagon στην Τουρκία και άλλα 12,3 εκατομμύρια χάπια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στον Λίβανο.

Το 2013, άλλωστε, ήταν, σύμφωνα με το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκληματικότητας του ΟΗΕ η χρονιά κατά την οποία το κέντρο της παραγωγής του Captagon μεταφέρθηκε από την Μπεκάα του Λιβάνου στην αναρχούμενη Συρία – προνομιακό πεδίο δράσης, πλέον, για κάθε είδους παράνομη διακίνηση (ουσιών, όπλων, ανθρώπων) κ.ο.κ.



Το Captagon είναι φτηνό (κοστίζει λιγότερο από 20 δολάρια το κάθε χάπι) και εύκολο στην παρασκευή του. Όμως ο συνολικός ετήσιος τζίρος της εμπορίας του υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια – και η σχέση των τζιχαντιστών με την φαινετυλλίνη δεν εξαντλείται στην “ιδία χρήση”. Εκτιμάται ότι τα έσοδα από την πώληση Captagon ανά την περιοχή αποτελούν σημαντική πηγή για την αγορά οπλισμού από τους τζιχαντιστές.

Το δε ισραηλινό Διεθνές Ινστιτούτο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (IICT) έσπευσε να κατονομάσει τον μεγάλο εχθρό του εβραϊκού κράτους ως επίσης εμπλεκόμενο στην εμπορία του Captagon. To IICT υποστηρίζει ότι η σιιτική οργάνωση Χεζμπολλάχ του Λιβάνου έλαβε το 2006 από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης τα μηχανήματα που χρειάζονται για την παραγωγή του σκευάσματος, την οποία ο θρησκευτικός ηγέτης της περιοχής της Μπεκάα επέτρεψε υπό τον όρο ότι δεν θα γίνεται χρήση του από Σιίτες.

Είναι βέβαια γνωστή η χρήση ανάλογων διεγερτικών ουσιών όπως τα Go-pills της αμερικανικής αεροπορίας και το Peak Soldier Performance Programme της DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) υπηρεσίας του υπουργείου αμύνης των ΗΠΑ, ενώ παρόμοιες τακτικές ακολουθήθηκαν και στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Πηγή 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου