Έρπης γεννητικών οργάνων: τρόποι μετάδοσης και θεραπεία

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και έχει το χαρακτηριστικό ότι κρύβεται σε λανθάνουσα μορφή στα νεύρα και «ξυπνά» σε καταστάσεις έντονου στρες, αλλά και όταν ο οργανισμός είναι πολύ κουρασμένος ή αποδυναμωμένος από μια ίωση.




Ο ιός του απλόυ έρπητος τύπου 1 και 2 (HSV) παρουσιάζεται στα γεννητικά όργανα και παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση και συνήθως προκαλεί υποτροπές (4-5 φορές το χρόνο).

«Ξυπνά» όταν εξασθενεί η άμυνα του οργανισμού εξαιτίας μιας λοίμωξης, στρες ή κατά την έμμηνο ρύση. Όταν οι υποτροπές είναι περισσότερες, τότε οι ειδικοί προτείνουν θεραπεία καταστολής, που συνίσταται στην καθημερινή λήψη αντιιικής αγωγής για χρονικό διάστημα 1-2 χρόνων.

Παρότι ο έρπης των γεννητικών οργάνων ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να μεταδοθεί επίσης μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα ή ρούχα, όπου ο ιός επιβιώνει για λίγες ώρες. Επίσης ο τύπος 2 του ιού μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και στα χείλη.


Πόσο συχνή είναι η ασθένεια;

Η συχνότητα του έρπη των γεννητικών οργάνων έχει αυξηθεί δραματικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών, 1 στα πέντε άτομα άνω των 12 ετών έχει προσβληθεί από τον ιό HSV2.

Από το 1970 μέχρι σήμερα παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 30%. Στους έφηβους η μόλυνση αυξήθηκε κατά 500%. ενώ στους νεαρούς ενήλικες αυξήθηκε κατά 200%.

Στις γυναίκες ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι συχνότερη παρά στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι 1 στις 4 γυναίκες έχει προσβληθεί από τον ιό HSV2.

Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι η μετάδοση από τον άνδρα στη γυναίκα είναι πιο εύκολη παρά το αντίθετο.


Συμπτώματα
  • Ραγάδες, ερεθισμοί ή κόκκινες περιοχές γύρω από τα γεννητικά σας όργανα, χωρίς πόνο, κνησμό, ή τσούξιμο
  • Κνησμός ή μούδιασμα γύρω από τα γεννητικά σας όργανα ή στην περιοχή του πρωκοτύ
  • Μικρές φουσκάλες που σπάνε και προκαλούν επώδυνες πληγές. Αυτές μπορεί να είναι πάνω ή γύρω από τα γεννητικά σας όργανα (πέος ή κόλπος) ή στους γλουτούς, στους μηρούς, ή τσην περιοχή του πρωκτού. Πιο σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν φουσκάλες στο εσωτερικό της ουρήθρας.
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Πονοκέφαλοι
  • Πόνοι στην πλάτη
  • Συμπτώματα γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, της διόγκωσης των λεμφαδένων και της κόπωσης.

Τα συμπτώματα του έρπητος εκδηλώνονται για πρώτη φορά περίπου μία εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό με έντονη κλινική εικόνα, πόνο, δέκατα, διογκωμένου σύστοιχους λεμφαδένες, δυσουρία. Είναι, όμως, πιθανό να εμφανίζονται από καιρό σε καιρό, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανίσχυρο.


Στις γυναίκες, οι χαρακτηριστικές φουσκάλες με υγρό παρουσιάζονται μέσα στον κόλπο, για αυτό και συχνά δεν γίνονται αντιληπτές επειδή οι φυσαλίδες σπάνε πιο γρήγορα και η πληγή που απομένει συνήθως επουλώνεται γρήγορα. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι υποτροπές του έρπητος συχνά παρουσιάζονται στην έμμηνο ρύση, είναι ένας ακόμη λόγος που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η λοίμωξη.

Στους άνδρες, οι χαρακτηριστικές φουσκάλες του έρπητος είναι άμεσα ορατές, ενώ όταν σπάνε προκαλούνται μικρές πληγές στο δέρμα, που συνοδεύονται από κνησμό. 

Ο ιός κάνει τον κύκλο του σε 7-8 ημέρες. Όταν είναι σε έξαρση, είναι μεταδοτικός, για αυτό και πρέπει να αποφεύγονται οι επαφές.


Διάγνωση
  • Εξέταση αίματος για την ανίχνευση των αντισωμάτων κατά του ιού θα σας αποκαλύψει αν έχετε προσβληθεί από έρπητα. Εάν η λοίμωξη παρουσιάζεται για πρώτη φορά, τότε τα αντισώματα θα παραχθούν στον οργανισμό μετά από 1 μήνα. 
  • Εναλλακτικά, ο ειδικός μπορεί να συλλέξει υγρό από τις φυσαλίδες -στην ενεργό φάση της λοίμωξης- και να γίνει εργαστηριακή ανάλυση για την ανίχνευση του αντιγόνου του ιού.

Αντιμετώπιση

Η αγωγή που μπορεί να επισπεύσει τον κύκλο του ιού είναι τα αντιιικά χάπια (ασικλοβίρης, βαλασικλοβίρης κλπ.). Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να ληφθούν από τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης.Σε συχνές υποτροπές η θεραπεία καταστολής διαρκεί 1-2 χρόνια.

Ενημερωθείτε περαιτέρω εδώ.

Πηγή 1, 2, 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου