Άσκηση χαμηλής έντασης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γνωρίζουμε πόσο ευεργετική είναι η γυμναστική για την υγεία μας. Για άτομα, όμως, με ευαισθησίες στο σώμα, ή για άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια, ή αναρρώνουν από κάποιον τραυματισμό, η γυμναστική υψηλής έντασης μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς ασκείται μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές καλές εναλλακτικές για γυμναστική χαμηλής έντασης.





Ορισμένες μορφές γυμναστικής χαμηλής έντασης μπορούν να μας προσφέρουν εξίσου αποτελεσματική άσκηση, χωρίς τον επιπρόσθετο πόνο στις αρθρώσεις. Οι παρακάτω ασκήσεις θα βάλουν λιγότερη πίεση στη σπονδυλική σας στήλη, στους γοφούς, στα γόνατα και στις αρθρώσεις, αλλά είναι κατάλληλες για κάθε ηλικία. Μπορούμε ακόμα και με ασκήσεις χαμηλής έντασης να αυξήσουμε την δύναμη, την ισορροπία και την ευλυγισία μας, καίγοντας θερμίδες και ανεβάζοντας τους παλμούς της καρδιάς. 

Είτε, λοιπόν, θέλετε να συμπληρώσετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας, είτε ψάχνετε για κάτι που θα σας καταπονήσει λιγότερο, έχετε υπόψη σας τα παρακάτω.


Κολύμβηση

Μερικοί γύροι στην πισίνα μπορούν να είναι ίσως η καλύτερη μορφή γυμναστικής χαμηλής έντασης για ολόκληρο το σώμα. Όταν κολυμπάμε, χρησιμοποιούμε όλες τις μυϊκές μας ομάδες, δυναμώνουμε τους πνεύμονες και χτίζουμε την αντοχή μας. Επιπλέον, οι μύες των ώμων και των ποδιών γυμνάζονται σημαντικά – χωρίς να αναφέρουμε τη χαλαρωτική επίδραση που έχει το νερό.


Γιόγκα

Πιο σφιχτοί μύες, καλύτερη ισορροπία, και πολλά άλλα είναι τα οφέλη της γιόγκα. Επιπλέον, λόγω της συγκέντρωσης και της σωστής χρήσης της αναπνοής, η γιόγκα είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, βοηθώντας μας να ελαττώσουμε το στρες και να χάσουμε βάρος πιο εύκολα.


Πιλάτες

Οι Πιλάτες είναι εκπληκτικός τρόπος να δουλέψουμε τους κοιλιακούς μας, τους γλουτούς και τους μηρούς. Αυτό το πρόγραμμα γυμναστικής εστιάζει στους μύες του κορμού, βοηθώντας μας να έχουμε καλύτερη στάση του σώματος και να δυναμώσουμε τους μύες γύρω από τη σπονδυλική στήλη.


Κωπηλασία

Αν θέλετε να αυξήσετε την δύναμη και την αντοχή σας, η κωπηλασία είναι η καλύτερη επιλογή. Το κωπηλατικό μηχάνημα στο γυμναστήριο καίει τις θερμίδες πολύ γρήγορα και χτίζει γερούς μύες ενεργοποιώντας αυτούς των ποδιών, της μέσης και του κορμού. Επιπλέον, η κωπηλασία στο νερό μπορεί να δώσει επιπλέον δυσκολία, χωρίς όμως να καταπονούμε τις ευαίσθητες περιοχές και τις αρθρώσεις.


Ποδηλασία

Είτε σε εσωτερικό χώρο, με ένα στατικό ποδήλατο, είτε μια ποδηλατάδα στη φύση, αυτό το σπορ είναι διασκεδαστικό και πολύ καλό για την υγεία. Η ποδηλασία αποτελεί εξαιρετική μορφή αερόβιας άσκησης.


Ελλειπτικό

Αυτές οι μηχανές αερόβιας άσκησης στο γυμναστήριο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και πολύ λιγότερο “επικίνδυνες” για τις αρθρώσεις σε σχέση με τον κλασικό διάδρομο. Επιπλέον, οι περισσότερες έχουν και λαβές για τα χέρια, για να συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το σώμα στην άσκηση.


Περπάτημα

Δωρεάν, εύκολο και διαθέσιμο παντού, το περπάτημα είναι ένας τέλειος τρόπος να κάνετε αερόβια άσκηση και να φροντίσετε την υγεία σας χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Αν θέλετε να αυξήσετε τη δυσκολία, μπορείτε να δοκιμάσετε την πεζοπορία σε ανηφορικό έδαφος.


Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Κάθε καλό πρόγραμμα γυμναστικής χρειάζεται τακτικά λίγες ασκήσεις ενδυνάμωσης. Επιπλέον, πολλές ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι χαμηλής έντασης. Η σανίδα, τα καθίσματα, οι κάμψεις και τα βάρη, για παράδειγμα. Το χτίσιμο δυνατών μυών είναι σημαντικό για την υγεία, αλλά και για την προστασία των οστών και των αρθρώσεων.


Τάι Τσι

Περιγράφεται σαν κινούμενος διαλογισμός, και το Τάι Τσι είναι μία πολεμική τέχνη που μπορεί να εξολοθρεύσει το στρες, εστιάζοντας σε ευγενικές, αργές κινήσεις. Ασκεί πολύ λίγη πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις, και βασίζεται στις σωστές αναπνοές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου