Γιατί το ηλιοβασίλεμα «πήρε φωτιά»

Την Τρίτη τα social media πλημμύρισαν με εικόνες με το ηλιοβασίλεμα σε ιδιαίτερους χρωματισμούς. Αστροφυσικοί και μετεωρολόγοι είχαν παρατηρήσει ότι αυτές της μέρες θα υπάρξει έξαρση της γεωμαγνητικής δραστηριότητας εξαιτίας της εμφάνισης του Σέλαος σε αρκετά νοτιότερες περιοχές απ’ ό,τι συνήθως.


Ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, εξήγησε στο iefimerida.gr το επιστημονικό φαινόμενο, το οποίο «προκάλεσε» το εντυπωσιακό θέαμα που απολαύσαμε χθες.

«Το ηλιοβασίλεμα ήταν απόρροια των καιρικών φαινομένων του Διαστήματος. Ο διαστημικός καιρός και οι ηλιακές λεγόμενες καταιγίδες δεν μοιάζουν με τις γήινες καταιγίδες, αλλά συνδέονται άμεσα με τη δραστηριότητα του Ήλιου μας.


Η δραστηριότητα αυτή οφείλεται κυρίως στην παρουσία μιας γιγάντιας ηλιακής κηλίδας (AR2443), η οποία την 1η Νοεμβρίου εκτεινόταν σε μήκος 175.000 χλμ. από την μία άκρη στην άλλη. Οι ηλιακές κηλίδες είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και η παρουσία τους επιδρά στα διάφορα γήινα καιρικά φαινόμενα και στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μας. Οι κηλίδες αυτές εμφανίζονται κυρίως στη διάρκεια έντονης ηλιακής δραστηριότητας, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 11 χρόνια», μας είπε ο κ. Σιμόπουλος.



Και συνέχισε: «Την περίοδο αυτή, απελευθερώνονται τεράστια ενεργειακά κύματα φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπονται από τον Ήλιο, προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας έτσι τον ηλιακό άνεμο. Η αλληλοεπίδραση του ηλιακού ανέμου και του γήινου μαγνητικού πεδίου είναι ο λόγος που σχηματίζονται πανέμορφα τοπία στον ουρανό και μυστηριώδεις φωτεινές παραστάσεις που αποτελούν το βόρειο και το νότιο Σέλας, σε ύψος που κυμαίνεται από 100 έως 1.000 χιλιόμετρα.



Η παραπάνω, λοιπόν, διαδικασία που επιδρά στα διάφορα γήινα καιρικά φαινόμενα και στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μας είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με τις πανέμορφες εικόνες του ουρανού που αναρτήθηκαν σε όλα τα social media. Να σημειωθεί πως το βράδυ στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης (και ίσως ακόμη πιο νοτιότερα) να εμφανιστεί και το Σέλας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου