Περιοστίτιδα κνήμης

Η περιοστίτιδα αποτελεί συχνή πάθηση των αθλητών. Πρόκειται για φλεγμονή του περιοστέου. Η περιοστίτιδα μπορεί να εμφανισθεί και σε άλλα οστά αλλά, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά στην κνήμη.

Τι είναι;

Είναι ένας πόνος που εκδηλώνεται στην πρόσθια επιφάνεια της κνήμης και είναι ιδιαίτερα έντονος στη μεσότητά της.

Πώς συμβαίνει;

Η περιοστίτιδα της κνήμης είναι ένα σύνδρομο υπερχρησίας. Μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποιο κάταγμα κόπωσης της κνήμης είτε σε φλεγμονή των μυών και του περιοστέου της κνήμης. Ο πόνος αυτός συνήθως συμβαίνει σαν αποτέλεσμα υπερχρησίας του άκρου πόδα σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο, περπάτημα, άλματα και hiking. Άτομα τα οποία έχουν πλατυποδία ή βλαισοποδία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πονέσουν κάποια στιγμή στην κνήμη. Ο πόνος αυτός συνήθως έρχεται σταδιακά. Μερικές φορές όμως συμβαίνει μετά από κάποια απότομη και εκρηκτική κίνηση όπως το σπιντ ή ένα μεγάλο άλμα, όπου μπορεί να παρουσιαστεί και ρήξη κάποιου τένοντα. Επίσης μπορεί να συμβεί μετά από περπάτημα ή τρέξιμο σε επικλινείς επιφάνειες αλλά και μετά από μακροχρόνια χρήση ακατάλληλων παπουτσιών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα?

Παρουσιάζεται πόνος στην πρόσθια επιφάνεια της κνήμης κυρίως κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά στις οξείες περιπτώσεις και στην ηρεμία.Πώς γίνεται η διάγνωση?

Ο γιατρός σας θα εξετάσει την περιοχή της κνήμης για πιθανόν συσπάσεις, φλεγμονές και πόνο. Επίσης θα παρατηρήσει τον τρόπο που περπατάτε ή τρέχετε για να διαπιστώσει αν υπάρχει πρηνισμός του άκρου πόδα.

Πώς θεραπεύεται?

Τοποθετήστε πάγο για 15-20 λεπτά κάθε 3-4 ώρες για τις πρώτες 2-3 ημέρες ή μέχρι να ελεγχθεί ο πόνος. Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε κάποιες συνεδρίες φυσικοθεραπείας σε ειδικό φυσικοθεραπευτή για να περιοριστεί η φλεγμονή.

Ξεκινήστε τη λήψη αντιφλεγμονοδών φαρμάκων άμεσα και διακόψτε τα μόλις σας το πεί ο γιατρός. Το ίδιο χρονικό διάστημα και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο πόνος θα πρέπει να κάνετε ειδικές ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή σας.

Τοποθετήστε ανυψωτικό καμάρας μέσα στα παπούτσια σας (και στα δύο).

Αποφεύγετε κινήσεις ή δραστηριότητες που να επιδεινώνουν τη φλεγμονή πχ αντί για τρέξιμο μπορείτε να κολυμπάτε σε πισίνα.Εάν ο πόνος επιμένει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων (χρόνια φλεγμονή) και παρατηρείται πρηνισμός στον άκρο πόδα ή πλατυποδία ενδείκνυται απόλυτα η κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων μετά από ανάλογη μέτρηση (πελματογράφημα).

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές και αθλητικές μου δραστηριότητες?

Ο σκοπός της αποκατάστασης είναι η ταχύτερη και ασφαλέστερη επιστροφή σας στις καθημερινές και αθλητικές σας δραστηριότητες. Αν επιστρέψεις νωρίτερα απ’ότι πρέπει πιθανόν να επιδεινωθεί ο τραυματισμός και να οδηγηθείς σε μόνιμη ενόχληση. Ο γενικός κανόνας πάντως λέει ότι όσο πιο χρόνιος είναι ο τραυματισμός και όσο πιο πολύ καθυστέρησε η έναρξη των θεραπειών τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για την ίασή του. Μπορείς να επιστρέψεις με ασφάλεια στις αθλητικές και καθημερινές σας δραστηριότητες εαν ξεκινώντας από την αρχή της λίστας και πηγαίνοντας προς το τέλος καθένα από τα παρακάτω είναι αλήθεια

 • Έχετε πλήρη τροχιά κίνησης στο τραυματισμένο πόδι συγκρίνοντάς το με το υγιές.
 • Έχετε την ίδια δύναμη στο τραυματισμένο πόδι όταν το συγκρίνετε με το υγιές.
 • Τρέχετε σε ευθεία χωρίς να αισθάνεστε ενόχληση.
 • Κάνετε σπριντ σε ευθεία χωρίς να αισθάνεστε ενόχληση.
 • Μπορείτε να κάνετε αλλαγές κατεύθυνσης στην αρχή τρέχοντας αργά και μετά κάνοντας σπριντ.
 • Μπορείτε να κάνετε το «figure of 8» τεστ στην αρχή τρέχοντας αργά και μετά κάνοντας σπριντ.
 • Κάνετε κατακόρυφο άλμα προς τα πάνω στην αρχή με τα δύο πόδια ενώ μετά με το τραυματισμένο πόδι μόνο και δεν έχετε ενόχληση.

Πώς μπορώ να προλάβω τον την περιοστίτιδα της κνήμης?

 1. Να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια όταν γυμνάζεστε, τα οποία πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στο πόδι σας.
 2. Να κάνετε συστηματικά και με σωστό τρόπο διατάσεις στην πατούσα πριν και μετά τις δραστηριότητές σας.
 3. Να αποφεύγετε απότομες και εκρηκτικές αλλαγές της κατεύθυνσης την ώρα της άθλησης.
 4. Να επανέλθετε στις αθλητικές σας δραστηριότητες σταδιακά και να αθλήστε σε πιο μαλακές επιφάνειες.
 5. Να εφαρμόζετε το ειδικό ορθωτικό της ποδικής καμάρας μέσα στα παπούτσια σας τόσο κατά τη διάρκεια της άθλησης όσο και στις καθημερινές δραστηριότητες στην περίπτωση που ο πόνος είναι χρόνιος και επιμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου