Οι υπνοβάτες δεν αισθάνονται πόνο

Αν και οι υπνοβάτες έχουν αυξημένο κίνδυνο για πονοκεφάλους και ημικρανίες ενώ είναι ξύπνιοι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπνοβασίας δεν είναι πιθανό να αισθανθούν πόνο, ακόμα και όταν τραυματίζονται, ανακάλυψε νέα έρευνα.



Αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υπνοβάτες ήταν σχεδόν 4 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν ιστορικό πονοκεφάλων και 10 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν εμφάνιση ημικρανιών σε σύγκριση με ανθρώπους στην ομάδα ελέγχου,

Μεταξύ των υπνοβατών με τουλάχιστον ένα προηγούμενο επεισόδιο υπνοβασίας που περιλάμβανε τραυματισμό, το 79% δεν ένιωσαν πόνο κατά τη διάρκεια του επεισοδίου- κάτι που τους επέτρεψε να παραμείνουν κοιμισμένοι παρόλο που τραυματίστηκαν.


Ο ερευνητής Regis Lopez, του Hospital Gui-de-Chauliac στο Montpellier, δήλωσε ότι το πιο εκπληκτικό εύρημα ήταν η έλλειψη της αίσθησης του πόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπνοβασίας.


Ο Lopez πραγματοποίησε έρευνα σε 100 υγιείς ανθρώπους και 100 ασθενείς με διάγνωση υπνοβασίας. Περιλαμβάνονταν 55 άντρες και 45 γυναίκες με μέση ηλικία τα 30 χρόνια.

Σαρανταεφτά υπνοβάτες ανέφεραν ότι εμφάνισαν τουλάχιστον ένα τραυματισμό κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Μόνο 10 ανέφεραν ότι ξύπνησαν αμέσως λόγω του πόνου. Οι υπόλοιποι 37 δεν κατάλαβαν πόνο κατά το επεισόδιο, αλλά αργά τη νύχτα ή το πρωί.

Ο Lopez δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλουν στην κατανόηση του μηχανισμού των επεισοδίων υπνοβασίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου