Τροφές στην διατήρηση καλής υγείας των αρτηριών

Οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα, από τον εγκέφαλο μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των αρτηριών σε καλή κατάσταση και κατά συνέπεια στην υγεία της καρδιάς. 






Με την πάροδο των χρόνων όμως, κατακάθονται στο εσωτερικό τους υπολείμματα από λιπώδεις ουσίες, χοληστερόλη, ασβέστιο κ.ο.κ., τα οποία μειώνουν τη ροή του αίματος και σε κάποιες περιπτώσεις τις μπλοκάρουν.

Βασικός κανόνας για να αποφύγετε τα παραπάνω είναι να μην καταναλώνετε επεξεργασμένες τροφές με κορεσμένα λίπη, χημικά και τοξίνες.

Αντίθετα, βάζοντας στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές θα καθαρίσετε και θα διατηρήσετε τις αρτηρίες σας σε καλύτερη κατάσταση.


Σκόρδο

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Preventive Medicine, το σκόρδο μπορεί να εμποδίσει την ασβεστοποίηση των αρτηριών. Άλλη μελέτη βρήκε ότι το σκόρδο σε σκόνη μειώνει την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών πλάκας μέχρι και 40%, αλλά και το μέγεθος αυτής που έχει ήδη δημιουργηθεί μέχρι και 20%.


Μήλα

Μειώνουν τη χοληστερίνη, ενώ σε συνδυασμό με το μαγνήσιο και το κάλιο κρατούν την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Άλλα φρούτα με την ίδια ιδιότητα είναι το αχλάδι και το κίτρο.


Σπανάκι

Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη (καροτενοειδές), η οποία κρατάει τα τοιχώματα των αρτηριών καθαρά από χοληστερίνη, προλαμβάνοντας τις καρδιακές παθήσεις. Ακόμη, είναι πλούσιο σε κάλιο και φυλλικό οξύ, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.


Ψάρι

Ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων, αλλά και την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, ενώ σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, τα ωμέγα-3 εμποδίζουν και τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών.

Διάγραμμα του δικτύου βασικών αρτηριών στο ανθρώπινο σώμα

Ελαιόλαδο

Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι όταν τα μόρια της κακής χοληστερόλης αναμειγνύονται με μονοακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο), έχουν μικρότερη πιθανότητα να οδηγηθούν σε οξείδωση.


Ντομάτες

Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο (καροτενοειδές), το συστατικό που δίνει στις ντομάτες το χρώμα τους και ως αντιοξειδωτικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης κατά 50%.


Σταφύλι

Η κουερσιτίνη και η ρεσβερατρόλη που συγκεντρώνονται στους σπόρους, το κοτσάνι και τη φλούδα του σταφυλιού φαίνεται πως εμποδίζουν την οξείδωση της κακής LDL χοληστερόλης, η οποία οδηγεί στη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες. Ακόμη, μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα που οδηγούν σε καρδιακά επεισόδια.


Ρόδι

Το ρόδι και ο χυμός του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης των αρτηριών, μειώνοντας τις βλάβες στα αγγεία και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μειώνει τις επιδράσεις του στρες στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο δρα ως αγγειοδιασταλτικό.


Πράσινο τσάι

Περιέχει πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) τα οποία βελτιώνουν την υγεία των κυττάρων που παίζουν ρόλο στην «επένδυση» των αρτηριών, βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ερευνητές, μάλιστα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν μεγαλύτερη διαστολή των αρτηριών – σημάδι υγιούς λειτουργίας τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου