Το λεμόνι "ασπίδα" στη μετάδοση ιών

Η λοίμωξη από τον Norovirus πάντα συνοδεύεται από δυσάρεστα έως επώδυνα συμπτώματα. To κιτρικό οξύ μπορεί να αναστείλει τη μετάδοση ιών, όπως ο Nοrovirus, στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο χυμός λεμονιού μπορεί να δράσει σαν φυσικό απολυμαντικό για την αποτροπή ιώσεων.








Ο ιός Norovirus (νοροϊός ή ΝV) προκαλεί τη λεγόμενη γρίπη του στομάχου και είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μολυσμένων χεριών, ενώ η εξάπλωσή του μπορεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Η λοίμωξη από τον Norovirus είναι σπανίως θανατηφόρα, ωστόσο πάντα συνοδεύεται από δυσάρεστα έως επώδυνα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν πολύ με την κοινή γρίπη, ενώ σε αυτά προστίθενται οι πόνοι στο σώμα, η ναυτία και η διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ιδιαίτερα έντονα σε παιδιά.


Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τον παθογόνο ιό NV. Όταν οι γιατροί διαγνώσουν ότι ένας ασθενής έχει προσβληθεί από αυτόν τον ιό, τότε δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει ο ασθενής... εκτός από το να συνεχίσει να φέρει τον ιό! Σύμφωνα με ερευνητικά πορίσματα το απλό κιτρικό οξύ, και ειδικότερα τα μόριά του, είναι σε θέση να προστατεύσουν τα κύτταρα από τη μόλυνση.

Ακόμη και λίγος χυμός λεμονιού, που περιέχει άφθονο κιτρικό οξύ ή απλά λίγο λεμόνι στα χέρια αρκούν για να έχουν ευεργετική επίδραση ως προς την αναστολή του ιού. Έρευνα επιβεβαιώνει την παλιά πατροπαράδοτη «συμβουλή» να χρησιμοποιούμε λεμόνι για την απολύμανση τροφίμων και τον καθαρισμό επιφανειών αλλά και να στύβουμε εσπεριδοειδή όταν είμαστε αδιάθετοι.

Βέβαια οι παλαιότερες γενιές δεν ήξεραν τις μοριακές συνδέσεις που κρύβονται πίσω αυτή τη διαδικασία φυσικής απολύμανσης. Η επιστήμη πλέον φαίνεται να τις επιβεβαιώνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου