Έλκη στο στόμα: οι 4 συνηθέστερες αιτίες

Τα επίπονα έλκη που σχηματίζονται στη στοματική κοιλότητα είναι συχνά αποτέλεσμα τραυματισμού, για παράδειγμα λόγω μιας αδέξιας κίνησης που κάναμε με την οδοντόβουρτσα. Άλλοτε πάλι η αιτία που σχηματίζονται τα έλκη δεν είναι τόσο προφανής.




Αν και τα έλκη στο στόμα συνήθως υποχωρούν χωρίς θεραπεία μέσα σε μερικές ημέρες, όταν επιμένουν αποτελούν πιθανώς ένδειξη για κάποια εσωτερική δυσλειτουργία.

Δείτε μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα έλκη που δεν επουλώνονται.

Αυξημένο στρες

Ο συνηθέστερος τύπος στοματικού έλκους είναι η λεγόμενη άφθα. Μια άφθα έχει σχήμα οβάλ ή στρογγυλό και συνήθως δεν ξεπερνά σε διάμετρο τα 10 χιλιοστά. Οι άφθες υποχωρούν σχεδόν πάντα μέσα σε 2-3 εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Η αιτία που εμφανίζονται οι άφθες συνήθως δεν είναι εμφανής, έχουν όμως συνδεθεί με το αυξημένο στρες.


Καφές και σοκολάτα

Η ευαισθησία στη θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στη σοκολάτα, ή το σαλικυλικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε διάφορα είδη μούρων, μπορεί να είναι η αιτία που εμφανίζονται τα έλκη. Οι δύο αυτές ουσίες βρίσκονται επίσης στον καφέ, τα αμύγδαλα, το τυρί και την τομάτα. Στην περίπτωση αυτή, τα έλκη δεν αποτελούν ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης ούτε συνοδεύονται από άλλες ενοχλήσεις.


Έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β12

Η συχνή εμφάνιση ελκών στο στόμα σε συνδυασμό με την επίμονη κούραση μπορεί να οφείλονται σε διατροφική έλλειψη και συγκεκριμένα σε έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β12. Η έλλειψη αυτών των συστατικών μπορεί να οδηγήσει στα στοματικά έλκη επειδή και τα δύο είναι απαραίτητα για να αναγεννηθούν αποτελεσματικά τα κύτταρα στο εσωτερικό του στόματος.


Γαστρεντερικές διαταραχές

Τα επίμονα στοματικά έλκη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με τη μόνιμη κούραση και την απώλεια βάρους, μπορεί να αποτελούν ένδειξη για κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη). Η αυτοάνοση διαταραχή συνεπάγεται αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Τα αντισώματα που απελευθερώνονται ως αντίδραση στην κατανάλωση γλουτένης καταστρέφουν το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου, επομένως δεν απορροφώνται σωστά από τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπλαση των κυττάρων. Τα βαθιά έλκη στο στόμα μπορεί επίσης να υποδεικνύουν νόσο του Crohn, η οποία οφείλεται σε φλεγμονή του εντέρου.

Εάν τα στοματικά έλκη επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου