Η μεγάλη σημασία των λύκων στο οικοσύστημα

Ο τροφικός καταρράκτης είναι μια από τις ανακαλύψεις του τελευταίου μισού αιώνα. Ένας τροφικός καταρράκτης είναι ένα οικολογικό φαινόμενο το οποίο ξεκινά από την κορυφή της τροφικής αλυσίδας και φτάνει στη βάση της.



Ένα κλασσικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ, όπου το 1995 επανεγκαταστάθηκαν λύκοι. Ξέρουμε πως οι λύκοι σκοτώνουν διάφορα είδη ζώων αλλά έχουμε μικρότερη επίγνωση του γεγονότος πως δίνουν ζωή σε πολλά άλλα.

Οι λύκοι απουσίαζαν για 70 χρόνια από το πάρκο και μια συνέπεια αυτού ήταν να αυξηθεί ο πληθυσμός των ελαφιών επειδή δεν υπήρχε κανένας να τα κυνηγήσει. Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων να ελέγξουν την αύξηση του πληθυσμού τους αυτά κατάφεραν να μειώσουν την βλάστηση σε σημείο που δεν έμεινε τίποτα.

Αλλά μόλις έφτασαν οι λύκοι, αν και λίγοι σε αριθμό, άρχισαν να φαίνονται αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα. Η παρουσία των λύκων έγινε αιτία να αλλάξουν συμπεριφορά τα ελάφια. Τα ελάφια άρχισαν να αποφεύγουν συγκεκριμένα μέρη του πάρκου – εκείνα που θα μπορούσαν να παγιδευτούν εύκολα από τους λύκους, ιδίως τις κοιλάδες και τα φαράγγια. Η βλάστηση στα μέρη αυτά άρχισε να αναγεννιέται αμέσως.

Σε ορισμένες περιοχές το ύψος των δένδρων τετραπλασιάστηκε σε μόλις έξι χρόνια.

Μόλις συνέβη αυτό... 

Τα πουλιά άρχισαν να επανεγκαθίστανται εκεί. Ο αριθμός των αποδημητικών πτηνών άρχισε να αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Ο αριθμός των καστόρων αυξήθηκε επίσης γιατί στους κάστορες αρέσει να τρώνε δένδρα.

Και οι κάστορες και οι λύκοι είναι οι μηχανικοί του οικοσυστήματος γιατί δημιουργούν θέσεις για άλλα είδη. Τα φράγματα που χτίζουν στα ποτάμια παρέχουν κατοικία σε βίδρες, μοσχοπόντικες, πάπιες, ψάρια, ερπετά και αμφίβια.

Οι λύκοι σκότωσαν ορισμένα κογιότ και σαν αποτέλεσμα αυτού, ο αριθμός των κουνελιών και των ποντικών ξεκίνησε να αυξάνεται γεγονός που σήμαινε περισσότερα γεράκια και περισσότερες νυφίτσες, περισσότερες αλεπούδες, περισσότεροι ασβοί.

Τα κοράκια και οι αετοί κατέβηκαν να τραφούν με τα ψοφίμια που άφηναν πίσω τους οι λύκοι. Οι αρκούδες τράφηκαν εξ ίσου και ο πληθυσμός τους ξεκίνησε να αυξάνεται επίσης γιατί υπήρχαν περισσότερα μούρα στους αναγεννημένους θάμνους.

Οι λύκοι άλλαξαν τη ροή των ποταμών. Αρχίσαν να ελίσσονται λιγότερο καθώς υπήρχε μικρότερη διάβρωση. Τα κανάλια έγιναν πιο στενά και σχηματίστηκαν περισσότερες λίμνες. Με λίγα λόγια μεταμόρφωσαν το οικοσύστημα και τη μορφολογία του εδάφους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου