Οι πρώτες έγχρωμες εικόνες του Πλούτωνα (video)

Μετά από ένα επικό ταξίδι εννέα ετών το σκάφος New Horizons βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προσέγγισης του στο σύστημα του Πλούτωνα. Το σκάφος αναμένεται να πλησιάσει κοντά στον απομακρυσμένο παγωμένο κόσμο στα μέσα Ιουλίου και να καταγράψει τις κοντινές εικόνες από την επιφάνεια του. Πλησιάζοντας το New Horizons καταγράφει συνεχώς εικόνες του Πλούτωνα. 



H NASA έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες εικόνες που κατέγραψε το New Horizons ορισμένες από τις οποίες είναι μάλιστα έγχρωμες. Σε μια από αυτές εικονίζονται ο Πλούτωνας και ένας εκ των δορυφόρων του, ο Χάροντας.

Μια από τις νέες κοντινές και έγχρωμες εικόνες που κατέγραψε το New Horizons.
Η μπροστινή φωτεινή κουκίδα είναι ο Πλούτωνας και πίσω του διακρίνεται ο Χάροντας

Το New Horizons θα περάσει πολύ κοντά από τον Πλούτωνα αλλά δεν θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν. Θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Ζώνη Κάιπερ που εκτείνεται μετά τον Πλούτωνα στην οποία βρίσκονται αμέτρητα μικρά και μεγάλα παγωμένα διαστημικά σώματα. Ο Πλούτωνας εντοπίστηκε την δεκαετία του 1930 και αποτέλεσε τον ένατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Ομως το 2006 η διεθνής επιστημονική κοινότητα σε μια απόφαση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις υποβίβασε τον Πλούτωνα στην κατηγορία των πλανητών-νάνων. Την δεκαετία του 1970 ανακαλύφθηκε ο Χάροντας και τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν άλλοι δύο μικροί δορυφόροι του Πλούτωνα, η Νύχτα και η Υδρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου