Αϋπνία: Ποιες τροφές μας κρατούν ξύπνιους

Η ποιότητα του ύπνου συνδέεται στενά με τη διατροφή. Αν δεν κοιμάστε επαρκώς μπορεί να φταίει η διατροφή σας. Οι θρεπτικές ουσίες ορισμένων τροφών μπορεί να σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε ή να κοιμηθείτε βαθιά. Ποιες τροφές εμποδίζουν τον καλό ύπνο;










Πολλά λιπαρά

Τροφές με πολλά λιπαρά θέλουν περισσότερο χρόνο να χωνευτούν κάνοντας τον οργανισμό να δουλεύει πιο έντονα αντί να χαλαρώνει τη νύχτα.

Το γρήγορο φαγητό, το κόκκινο κρέας και πιάτα με τυριά μπορεί ενδεχομένως να σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα και να σας κάνουν άτονους την επόμενη ημέρα.

Ορισμένες τροφές δεν έχουν καθαυτές υψηλά επίπεδα λιπαρών αλλά όταν μαγειρευτούν με ελαιόλαδο ή έχουν ντρέσιγκ από πάνω.

Τέτοιες τροφές αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καούρας τη νύχτα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Περιορίστε την καθημερινή πρόσληψη γαλακτοκομικών με το 20-25% των θερμίδων να λαμβάνονται από λιπαρά.


Πολλές θερμίδες

Μεγάλα γεύματα με πολλές θερμίδες, επίσης επιβραδύνουν την πέψη, οδηγώντας σε δυσάρεστο αίσθημα που σας κρατά ξύπνιους, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Joy Bauer. Η Bauer συνιστά να τρώτε δείπνο 600 θερμίδων ή λιγότερων και να το τελειώνετε τουλάχιστον 3 ώρες πριν την ώρα του ύπνου.

Μπορείτε να τρώτε μικρά γεύματα χαμηλών θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μην τσιμπολογάτε τη νύχτα.

Στοχεύστε σε 6 γεύματα των 250-300 θερμίδων. Μια τροφή με πολλές θερμίδες δεν χρειάζεται να είναι ανθυγιεινή. Τροφές που μπορεί ενδεχομένως να μη συνειδητοποιείτε ότι έχουν πολλές θερμίδες είναι το αβοκάντο και το ψωμί ολικής άλεσης.


Ζάχαρη και καρυκεύματα

Δεν είναι καλά για τον οργανισμό πριν τον ύπνο. Η ζάχαρη μετατρέπεται σε ενέργεια και λίπος, που δεν τα θέλετε πριν κοιμηθείτε.

Για παράδειγμα, το παγωτό συνήθως είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ενώ η σοκολάτα περιέχει τη διεγερτική καφεΐνη. Τροφές με καρυκεύματα διεγείρουν τις αισθήσεις και είναι πιο πιθανό να ‘’χαλούν’’ το στομάχι και να προκαλούν δυσπεψία. Σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορούν να προκαλέσουν εξάψεις.


Ροφήματα

Κανένας κατάλογος για το τι να αποφεύγετε να καταναλώνετε πριν κοιμηθείτε δεν θα ήταν πλήρης αν δεν περιείχε τα ποτά. Η καφεΐνη είναι ο πιο γνωστός ύποπτος. Επηρεάζει διαφορετικά τον καθένα.

Αν είστε ευαίσθητοι σε αυτήν να καταναλώνετε τσάι, καφέ ή αναψυκτικό με καφεΐνη τουλάχιστον 8 ώρες πριν τον ύπνο.

Μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε εντελώς τα ενεργειακά ποτά, καθώς συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.

Το αλκοόλ πριν τον ύπνο συμβάλλει σε ανήσυχο ύπνο και μπορεί ενδεχομένως να σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα. Σταματήστε να πίνετε υγρά τουλάχιστον 90 λεπτά πριν τον ύπνο αν βλέπετε ότι πηγαίνετε στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου