«Γκάφα»: το τηλεσκόπιο Gaia θεωρήθηκε νέο φεγγάρι της Γης (video)

Για περισσότερες από δέκα ώρες τη Δευτέρα 26 Απριλίου, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι η Γη είχε έναν ακόμα φυσικό δορυφόρο. Τελικά, όμως, αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για ένα μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο.




Το απατηλό φεγγάρι εντοπίστηκε από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας, στη Μασαχουσέτη, το οποίο παρακολουθεί τους αστεροειδείς που πλησιάζουν τον πλανήτη.

Το πρωί της Δευτέρας το κέντρο δημοσίευσε την περιγραφή του αστεροειδή 2015 HP116, ο οποίος εντοπίστηκε από τηλεσκόπιο στη Χαβάη να περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η αρχική ανάλυση υπέδειξε ότι ο «βράχος» θα παρέμενε σε γεωκεντρική τροχιά από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2019 -θα ήταν επομένως ένας από τους αστεροειδείς που μετατρέπονται σε παροδικούς φυσικούς δορυφόρους.

Τέτοια αντικείμενα είναι γνωστό ότι υπάρχουν, και οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάνει τις εκατοντάδες.

«Αυτά τα αντικείμενα όντως υπάρχουν, δυστυχώς όμως [το 2015 HP116] δεν είναι ένα από αυτά» λέει στο περιοδικό New Scientist ο Γκάρεθ Ουίλιαμς, ο ερευνητής που έκανε την γκάφα.

Τελικά το υποτιθέμενο φεγγάρι αποδείχθηκε πως ήταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, μια φιλόδοξη αποστολή που χαρτογραφεί ένα εκατομμύριο άστρα του Γαλαξία.



Δεκατρείς ώρες μετά την αρχική ανακοίνωση, το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών την ανακάλεσε.

Πάντως το ατυχές περιστατικό δεν ήταν το πρώτο. Το 2007, το Κέντρο προειδοποίησε ότι το διαστημικό αντικείμενο 2007 VN 84 θα περνούσε ξυστά από τη Γη. Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta, το οποίο περνούσε από τη Γη για να αυξήσει ταχύτητα και να φτάσει τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου