Βρέθηκε ο τάφος και οστά του Θερβάντες

Οστά του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ανακαλύφθηκαν στην κρύπτη εκκλησίας που βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης, ένα χρόνο μετά την έναρξη των ανασκαφών, ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου ο Φρανσίσκο Εξτεμπερία, διευθυντής της επιστημονικής ομάδας αρμόδιας για τις έρευνες.



«Έπειτα από την ανάλυση κάθε πληροφορίας, είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι ανάμεσα στα θραύσματα οστών που ανακαλύφθηκαν στο δάπεδο της κρύπτης της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας υπάρχουν ορισμένα που ανήκουν στον Μιγκέλ ντε Θερβάντες», δήλωσε ο Ετξεμπερία.

Οι έρευνες για να λυθεί το μυστήριο με τον τόπο ταφής του κορυφαίου Ισπανού συγγραφέα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014, σε μυστικές κρύπτες ενός μοναστηριού στη Μαδρίτη, όπου ο Θερβάντες είχε ζητήσει να ταφεί. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο ότι βρήκαν μέσα στην κρύπτη κομμάτια από το κατεστραμμένο φέρετρο, αλλά και θρυμματισμένα οστά.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε βρει τα λείψανα του Θερβάντες, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτό είναι το φέρετρο του Θερβάντες. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε βρει ένα πολύ κατεστραμμένο φέρετρο και μερικά θρυμματισμένα οστά σε μια γωνιά της κρύπτης» είχε αναφέρει στους δημοσιογράφους ο ερευνητής ιστορικός, Φρανσίσκο Εξτεμπερία, ωστόσο οι έρευνες φαίνεται να δείχνουν ότι όντως πρόκειται για τον Θερβάντες.


Ο Θερβάντες γεννήθηκε στο Αλκαλά ντε Ενάρες, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μαδρίτης, πιθανώς στις 29 Σεπτεμβρίου του 1547. Τα νεανικά του χρόνια, για τα οποία διαθέτουμε ελάχιστες πληροφορίες, χαρακτηρίστηκαν από τις πολυάριθμες μετακινήσεις της οικογένειας σε διαφορετικές ισπανικές πόλεις. Τα παλαιότερα λογοτεχνικά έργα του χρονολογούνται το 1568, ενώ το πρώτο μυθιστόρημά του, «Γαλάτεια», εκδόθηκε το 1585. Από το 1570, και για αρκετά χρόνια, πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως επαγγελματίας στρατιώτης, λαμβάνοντας μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ως υπαξιωματικός του πολεμικού πλοίου «Marquesa», στην πολιορκία της Κέρκυρας (1571), καθώς και στην εκστρατεία της Τύνιδας.

Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία, εργάστηκε στην Αυλή του Φιλίππου Β' ως φοροεισπράκτορας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εκδόθηκε ο πρώτος τόμος του «Δον Κιχώτη» (1605), έργο που τον καθιέρωσε στο λογοτεχνικό κόσμο. Το 1607 εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη, όπου ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του λογοτεχνικού έργου του και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πέθανε στις 22 Απριλίου του 1616. Η 23η Απριλίου ήταν η ημερομηνία της ταφής του, όπως βεβαιώνεται από το πιστοποιητικό έγγραφο της εποχής. Τον επόμενο χρόνο εκδόθηκαν «Τα πάθη του Περσίλεως και της Σιγισμούνδης», ένα από τα τελευταία ρομαντικά αφηγήματά του, με σημαντική απήχηση όπως μαρτυρούν οι οκτώ ισπανικές εκδόσεις που τυπώθηκαν σε διάστημα δύο ετών και οι μεταφράσεις του στην αγγλική και γαλλική γλώσσα που ολοκληρώθηκαν μέχρι το 1619.


Οι έρευνες

Τι μπορεί να κρύβει ένα ξύλινο φέρετρο με τα αρχικά MC; Πιθανώς κάτι που αναζητά η Ισπανία εδώ και πολύ καιρό. Τα οστά ενός δοξασμένου τέκνου της, ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της, του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (στα ισπανικά γράφεται Cervantes). Ο τάφος του δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, ώστε να μπορούν οι πολυπληθείς ανά τον κόσμο θαυμαστές του να τον επισκέπτονται.

Το ξύλινο φέρετρο με τα αρχικά MC.


Φαίνεται, όμως, πως η ώρα έφτασε. Οι ερευνητές που ερευνούσαν τα κατάλοιπα μιας εκκλησίας του 17ου αιώνα, στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, στη Μαδρίτη, βρήκαν ένα φέρετρο με τα αρχικά MC, φτιαγμένα από πρόκες που εξέχουν κατά ενάμιση πόντο. Το φέρετρο έχει μέσα οστά. Στην αρχή υπήρχε δυσπιστία, ωστόσο μετά από συνέχιση των ερευνών, οι επιστήμονες μοιάζουν βέβαιοι πως πρόκειται για τα λείψανα του Θερβάντες, ο οποίος είχε ταφεί εκεί στις 23 Απριλίου 1616.

Τις έρευνες χρηματοδοτεί ο δήμος της πόλης με ποσό γύρω στις 12.000 με 14.000 ευρώ. Την απόφαση έλαβε πριν από περίπου ένα χρόνο, ώστε «να ξεπληρώσει το μεγάλο χρέος του απέναντι στον πρίγκιπα των γραμμάτων» της Ισπανίας, «απέναντι σ' αυτή την προσωπικότητα που ενδεχομένως άφησε το βαθύτερο αποτύπωμα που έχει αφήσει ποτέ Ισπανός στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέρδα γεννήθηκε το 1547 στην πόλη Αλκαλά δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε μια γειτονιά της ισπανικής πρωτεύουσας που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Μπάριο δε λας Λέτρας (Συνοικία των Γραμμάτων) προς τιμήν των διάσημων κατοίκων της: του Θερβάντες, αλλά επίσης του Λόπε ντε Βέγα, και των μεγάλων αντιπάλων του «Χρυσού Αιώνα», Φρανθίσκο ντε Κεβέδο και του Λούις ντε Γκόνγκορα. Εξήντα χρόνια μετά τον ενταφιασμό του συγγραφέα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το 1673, έγιναν εργασίες επέκτασης και συντήρησης της εκκλησίας και του γειτονικού μοναστηριού. Το ότι στο μοναστήρι βρίσκονταν μοναχές, έκανε τις έρευνες ακόμα πιο δύσκολες.

Η εκκλησία χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαδρίτης το 1921. Η έρευνα για την ανεύρεση των λειψάνων του συγγραφέα του «Δον Κιχώτη» έχει επικεντρωθεί σε μία υπόγεια κρύπτη 70 τετραγωνικών μέτρων, που θεωρείται ότι ήταν ο αρχικός ναός. Η κρύπτη αυτή περιέχει τουλάχιστον έξι κόγχες, όπως και τάφους στο δάπεδό της. Η χρονολόγηση των υπολειμμάτων του κτιρίου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ταιριάζουν με την πρώτη φάση της εκκλησίας.

Μαζί με τα οστά, που ο ειδικός ιατροδικαστής αποδίδει στον Θερβάντες, υπάρχουν και άλλα, ατόμων πολλών ηλικιών. Ανάμεσά τους οστά ενός παιδιού που είδαν και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι προσκλήθηκαν να μπουν στην κρύπτη και να παρακολουθήσουν τις εργασίες.

Οι ανθρωπολόγοι διαχωρίζουν τα οστά, προσπαθώντας να τα συγκεντρώσουν ανά άτομο. Κατόπιν, θα προβούν σε διάφορες εξετάσεις, αρχικά μακροσκοπικές. Από τα οστά της λεκάνης και του κρανίου αρρένων ανδρών που θα βρεθούν θα αναζητήσουν βλάβες που πιθανώς σχετίζονται με τα οστά του Θερβάντες.

Γνωρίζουμε ότι πέθανε σε ηλικία 68 ετών. Επίσης, ότι είχε τραυματιστεί στο στέρνο κατά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, από μπάλα κανονιού, κάτι που σίγουρα έχει αφήσει σημάδια στα οστά. Από τον ίδιο τραυματισμό είχε προβλήματα στο μετακάρπιο του αριστερού χεριού, εξαιτίας των οποίων του είχε προκληθεί αναπηρία. Άλλες ασθένειες, όπως η παραμορφωτική αρθροπάθεια και βλάβες στη σπονδυλική στήλη, μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην εξακρίβωση του ποιος είναι ο σκελετός του. Τέλος, θα χρονολογηθεί και το ξύλο του φερέτρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου