Κάθε τόσο μια νέα έρευνα ξεπροβάλει στην Βιβλιογραφική Βάση Δεδομένων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φαρμακευτικής γνωστή και ως MEDLINE, η οποία όχι μόνο επιβεβαιώνει την θεραπευτική ισχύ των φυσικών ουσιών ενάντια στον καρκίνο, αλλά ξεπερνάει και τα όρια του συμβατικού-ιατρικού τρόπου σκέψης.
Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2007 στο περιοδικό Planta Medica, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μια ουσία που παράγεται από τους μίσχους του ανανά, η βρομελίνη, είναι πιο αποτελεσματική από την φθοροουρακίλη ή αλλιώς 5-FU, ως προς την θεραπεία του καρκίνου σε ζωικό μοντέλο πειραματισμού. Οι ερευνητές συγκεκριμένα είπαν:
“Αυτή η αντικαρκινική επίδραση (της βρομελίνης) είναι πιο αποτελεσματική από εκείνη της 5-FU (5-φθοροουρακίλη), της οποίας ο δείκτης επιβίωσης ήταν περίπου 263%, σε σχέση με αυτούς που δεν έλαβαν θεραπεία”.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σχετικά με αυτήν την έρευνα είναι πως το 5-FU χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας του καρκίνου για σχεδόν 40 χρόνια, και είναι σχετικά ανεπιτυχές εξαιτίας της χαμηλής ικανότητάς του να δρα επιλεκτικά μόνο στα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας μη αναστρέψιμη ζημιά ή και θάνατο των υγιών κυττάρων του ξενιστή.
Σαν εξαιρετικά τοξικό που είναι, αναστέλλει την ανάπτυξη των ταχέως διασπώμενων κυττάρων. Σε αυτά τα κύτταρα περιλαμβάνονται τόσο τα καρκινικά κύτταρα όσο και τα υγιή κύτταρα του εντέρου, των θυλάκων των τριχών(κύτταρα στις ρίζες των τριχών) αλλά και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να σταματάει η υγιής διαδικασία αντιγραφής και σύνθεσης RNA.
Η δόση στην οποία, το 50% των ζώων που την έλαβαν, πέθαναν, ήταν περίπου 115 mg/kg ή το αντίστοιχό του σε ενήλικα άνθρωπο των 68 κιλών, 7.8gr.
Σημειώνεται πως μια δόση των 7.5gr. του φαρμάκου 5-FU, το βάρος δηλαδή τριών χάλκινων νομισμάτων, θα σκότωνε το 50% των ανθρώπων που θα την δέχονταν. Από την άλλη το Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας Υλικού λέει πως η ασφαλής δόση LD50 (η ουσία του ανανά) είναι περίπου 10000mg/kg, ανάλογο των 0.68 kg βρομελίνης για έναν ενήλικα 68kg, πράγμα που σημαίνει πως η βρομελίνη είναι 3 φορές πιο ασφαλής!
Πώς λοιπόν γίνεται κάτι τόσο αθώο, όπως το ένζυμο από τον μίσχο ενός ανανά, να είναι πιο αποτελεσματικό από ένα φάρμακο στο οποίο εκατομμύρια καρκινοπαθείς έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους τα τελευταία 40 χρόνια και για το οποίο έχουν ανταλλαγεί δισεκατομμύρια δολαρίων;
Ένα πολύ γνωστό φαινόμενο που σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα φυσικών ενώσεων το οποίο ονομάζεται «επιλεκτική κυτταροτοξικότητα» σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατός ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων αφήνοντας τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς τους, σώους και αβλαβής. Κανένα φάρμακο χημειοθεραπείας, εγκεκριμένο από την Διαχείριση Τροφίμων και Φαρμάκων σήμερα στην αγορά δεν έχει αυτήν την απαραίτητη ιδιότητα και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η Θεραπεία του Καρκίνου βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, συχνά καταστρέφοντας την ποιότητα ζωής και επιταχύνοντας τον θάνατο όσων έχουν καρκίνο, πολλές φορές ασυναίσθητα. Όταν ο ασθενής πεθαίνει έχοντας ακολουθήσει την συμβατική θεραπεία είναι πολύ εύκολο να χαρακτηρίσει κανείς την συγκεκριμένη περίπτωση καρκίνου ως «χημειοανθεκτική» ή «ιδιαίτερα επιθετική» ενώ στην πραγματικότητα για τον θάνατο του ασθενούς ευθύνεται η μη επιλεκτική φύση του χημειοτοξικού παράγοντα.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η βρομελίνη, όπως όλες οι φυσικές ουσίες δεν πρόκειται να λάβει έγκριση από την Διαχείριση Τροφίμων και Φαρμάκων. Το κεφάλαιο στην παρούσα φάση, δεν ασχολείται με φάρμακα κατά του καρκίνου τα οποία δεν αποτελούν πατέντα για την εκάστοτε φαρμακευτική επιχείρηση(αποτελούν φάρμακα δίχως κέρδος), ακόμη και αν είναι φτηνά και αποτελεσματικά.
Η υγεία είναι σίγουρα ένα λεπτό ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευαισθησία και υπευθυνότητα από όλους και πόσο μάλλον του γιατρούς. Όμως πόσα γνωρίζουν και οι ίδιοι άραγε για έρευνες σαν αυτή; Από την άλλη ο ασθενής έχει την ελευθερία να επιλέξει και να διερευνήσει πoιά κατεύθυνση θα πάρει για να θεραπεύσει σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Καλό είναι πάντως να κρατάμε μια ανοικτή οπτική στα πράγματα και να θυμόμαστε ότι κάτι που είναι αποτελεσματικό για έναν ίσως είναι αταίριαστο ή αποτυγχάνει για κάποιον άλλο.
Πηγή
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου