Χάρβαρντ: Μελαμψοί οι πρώτοι Ευρωπαίοι

Σκουρόχρωμο δέρμα φαίνεται ότι διέθεταν οι πρώτοι κάτοικοι της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε γενετική μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία παρουσιάστηκε στο 84ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρωπολογίας.









Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Ευρώπης που έφτασαν στον βορρά από την Αφρική, πριν από 40 χιλ. χρόνια, δεν απέκτησαν σταδιακά πιο ανοικτό δέρμα λόγω της εξελικτικής επίδρασης της έλλειψης δυνατού ηλιακού φωτός.

Ειδικότερα, γενετικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν, έδειξαν ότι οι κυνηγοί συλλέκτες που έζησαν στην Ισπανία ήταν σκουρόχρωμοι ακόμα και πριν από 8.500 χρόνια. Μόνον πριν από 7.800 χρόνια, όταν έφθασαν στην Ευρώπη οι πρώτοι γεωργοί από την Εγγύς Ανατολή, μέσω της Τουρκίας, εμφανίστηκαν τα δύο γονίδια που διαδραματίζουν ρόλο στην εμφάνιση του πιο ανοικτόχρωμου δέρματος.

Επίσης, από τη μελέτη αρχαίων ανθρώπινων οστών προκύπτει ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι είχαν σημαντικές δυσκολίες στη χώνεψη γάλακτος ακόμα και 5 χιλ. χρόνια μετά την εμφάνιση της γεωργίας. Χρειάστηκε χρόνος μέχρι να εξελιχθούν κατάλληλα τα γονίδιά τους, ώστε να μην έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τέλος, εξετάστηκε και αρχαίο DNA, το οποίο αφαιρέθηκε από 13 άτομα που βρέθηκαν θαμμένα στη Μεγάλη Ουγγρική πεδιάδα, περιοχή - σταυροδρόμι πολιτισμικών μεταβολών στην ευρωπαϊκή προϊστορία, και διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι Ευρωπαίοι μπορεί να είχαν εξημερώσει ζώα, όπως αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα αλλά δεν είχαν αναπτύξει ανεκτικότητα ώστε να πίνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου