Υποσκληρίδιο αιμάτωμα εγκεφάλου

Ένα αιμάτωμα στον εγκέφαλο δεν είναι πάντα αποτέλεσμα τραυματισμού. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, εμφανίζεται με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, απειλώντας μετά από ημέρες, εβδομάδες ή μήνες την υγεία και τη ζωή τους.








Η κατάσταση αυτή, λέγεται χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα και όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, μέχρι το 2030 θα αποτελεί την πιο συχνή αιτία εγχείρησης στον εγκέφαλο, ξεπερνώντας σε συχνότητα τους όγκους του εγκεφάλου και τις εγκεφαλικές μεταστάσεις.

Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα εκδηλώνεται συνήθως έπειτα από ένα φαινομενικά ασήμαντο κτύπημα στο κεφάλι (π.χ. ένα κτύπημα στο ντουλάπι ή στο αυτοκίνητο την ώρα της επιβίβασης ή αποβίβασης), αν και στο ένα τρίτο έως το 50% των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν μπορούν να θυμηθούν πότε κτύπησα.

Μία άλλη πιθανή αιτία είναι οι έμμεσοι τραυματισμοί που τραντάζουν δυνατά τον εγκέφαλο, όπως μία πτώση. Περίπου οι μισοί ασθενείς που αναφέρουν πτώση δεν κτυπούν στο κεφάλι στη διάρκειά της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αναπτύξουν χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Η συχνότητα του χρόνιου υποσκληρίδιου αιματώματος αυξάνεται σταθερά από τα τέλη της δεκαετίας του '60 έως σήμερα, με την πλειονότητα των ασθενών (τα δύο τρίτα) να έχουν ηλικία κάτω των 80 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιθανότητες εκδήλωσης του αιματώματος είναι αυξημένες στους ηλικιωμένους άνδρες, σε όσους πίνουν συστηματικά και πολύ, καθώς και σε όσους παίρνουν αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα που συχνά χορηγούνται για την πρόληψη του εμφράγματος, του εγκεφαλικού και των θρομβώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, η παχυσαρκία επίσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.


Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα αρχικά μπορεί να μην έχει συμπτώματα. Αργότερα, μπορεί να εκδηλωθούν δυνατοί πονοκέφαλοι, αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, δυσκολίες στο περπάτημα, νοητική σύγχυση, δυσκολίες στην ομιλία, ακόμα και ζάλη ή υπνηλία. Ο ασθενής μπορεί επίσης να ξεχνάει, καθώς το αιμάτωμα αυτό αποτελεί την συχνότερη αντιμετωπίσιμη αιτία άνοιας.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται απότομα, ενώ η διάγνωση γίνεται με αξονική τομογραφία εγκεφάλου.

Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα δεν χρειάζεται πάντοτε θεραπεία. Οι ασθενείς που φαίνεται να έχουν σταθερά αιματώματα συνήθως παρακολουθούνται για λίγο καιρό διότι υπάρχει περίπτωση να τα απορροφήσει ο οργανισμός τους δίχως επεμβατική θεραπεία.



Υπολογίζεται ότι απορρόφηση του αιματώματος συμβαίνει στα δύο τρίτα των περιπτώσεων. Οι υπόλοιποι ασθενείς χρειάζονται χειρουργική θεραπεία.


Η πρόληψη

Αν και δεν υπάρχει τρόπος πλήρους πρόληψης των χρόνιων υποσκληρίδιων αιματωμάτων, ο κίνδυνος εμφάνισής τους μπορεί να ελαττωθεί με την αποφυγή της κατάχρησης αλκοόλ, τη μείωση του κινδύνου πτώσεως και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Οι γιατροί συνιστούν επίσης αεροβική γυμναστική (π.χ. βάδην), καθώς εκτιμάται ότι δρα ανασταλτικά στην ηλικιακή συρρίκνωση του εγκεφάλου, που αποτελεί έναν άλλον συμβάλλοντα παράγοντα στην εμφάνισή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου