Γενοκτονία των Αρμενίων: 100 χρόνια

Ως γενοκτονία των Αρμενίων (Αρμενικά: Հայոց Ցեղասպանություն) αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.





Ιστορική αναδρομή 

Κατά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αρχής γενομένης από το 1915, όταν οι Οθωμανοί, οι οποίοι ήταν σύμμαχοι με τη Γερμανία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσπάθησαν να αποτρέψουν τους Αρμένιους να συνεργαστούν με την Ρωσία και διέταξαν μαζικές απελάσεις από τις ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας.

Αρμένιοι άμαχοι, οδηγούμενοι από ένοπλους Οθωμανούς στρατιώτες, περνώντας μέσα από το Χαρπούτ (Kharpert), σε μια φυλακή στην κοντινή Μεζιρέχ (Mezireh) σημερινή Ελαζίκ (Elazig), Απρίλιος 1915

Εντολές για εκκαθαρίσεις Αρμενίων είχαν δοθεί νωρίτερα από το Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ (1894-96) ωστόσο η κύρια ευθύνη για τις πλέον εκτεταμένες σφαγές τους αποδίδεται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-18). Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.



Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.



Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους από την αναγκαστική φυγή, την πείνα και τις δολοφονίες από τους Οθωμανούς Τούρκους στρατιώτες και την αστυνομία. Περίπου 500.000 Αρμένιοι επέζησαν και βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργώντας την «αρμενική διασπορά». Ο όρος «γενοκτονία» έχει εφαρμοστεί αναδρομικά από πολλούς ιστορικούς της περιόδου αυτής, η οποία είναι πλέον ευρέως αποδεκτή ότι είναι η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.



Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων και των Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών).




Η αντίθεση της Τουρκίας με τον όρο γενοκτονία

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.

Πρότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αναγνωρίσει τις ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υποστήριξε ότι σκοτώθηκε και ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων επίσης, και άρα η απεικόνιση της δολοφονίας των Αρμενίων ως συστηματική και σκόπιμη είναι ιστορικά ανακριβής. Επίσης η Τουρκία έχει αμφισβητήσει τον αριθμό των Αρμενίων που σκοτώθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν πολύ χαμηλότερος των 1,5 εκατ. Η κυβέρνηση έχει συχνά απαντήσει οργισμένα όταν άλλες χώρες, ομάδες και άτομα καλούν τις δολοφονίες Αρμενίων «γενοκτονία».




Ποιες χώρες έχουν λάβει θέση επί του ζητήματος;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου των Αρμενίων της Αμερικής, νομοθέτες σε τουλάχιστον 15 χώρες, καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν περάσει ψηφίσματα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η Υποεπιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την «Πρόληψη των Διακρίσεων και την Προστασία των Μειονοτήτων» περιέγραψε επίσης την περίοδο ως γενοκτονία. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης την Ελβετίας και την Ελλάδα, έχουν καλέσει για ποινικές διώξεις εναντίον εκείνων που την αρνούνται.



Η θέση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών 

Διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ προσπάθησαν να παρακάμψουν αυτό το θέμα, λόγω της αυξανόμενης σημασίας της Τουρκίας, τόσο ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ όσο και ως μιας ισχυρής πολιτικοοικονομικής δύναμης στη Μέση Ανατολή. Έχει επίσης περιγραφεί η χρήση του όρου γενοκτονία ως επιβλαβής για τις προσπάθειες σε επίπεδο τουρκο-αρμενικής συμφιλίωσης. Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2008, χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία», ωστόσο έχει μαλακώσει την περιγραφή του από την ανάληψη των καθηκόντων του κι έπειτα, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο ως «μια θηριωδία και ένα σκοτεινό κεφάλαιο». 



Εορτασμό των εκατό χρόνων

Επιφανείς Αρμένιοι της διασποράς έχουν ήδη αρχίσει τον εορτασμό της 100ης επετείου από τη γενοκτονία. Μερικοί έχουν συνεργαστεί με διασημότητες του Χόλιγουντ προκειμένου να δημιουργήσουν ένα βραβείο, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, προς τιμήν εκείνων που βοήθησαν να σωθούν Αρμένιοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, η εκατονταετηρίδα ξεκινάει επίσημα στις 24 Απριλίου και θα την παρακολουθήσουν αρκετοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

 Serj Tankian, τραγουδιστής των περίφημων System Of A Down κυκλοφόρησε το τραγούδι «100 Years» αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Οθωμανικό κράτος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου