LSD κατά του Αλκοολισμού

Κάποιες ξεχασμένες επιστημονικές έρευνες της δεκαετίας του ’60 και του ’70, που Νορβηγοί επιστήμονες επαναξιολόγησαν πρόσφατα, έδειξαν ότι αρκεί μια δόση του γνωστού ψυχεδελικού LSD, για να βοηθήσει όσους είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.
Οι Νορβηγοί ερευνητές του πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, ανέλυσαν στοιχεία από 6 παλαιότερες κλινικές δοκιμές LSD, που αφορούσαν σε περισσότερους από 500 ασθενείς. 

Το συμπέρασμα που κατέληξαν ήταν, ότι το LSD προσφέρει σημαντικό όφελος στην καταπολέμηση του αλκοολισμού, και η «ευεργετική» του επίδραση (μιας και μόνο δόσης) διαρκεί από 3 μέχρι και ένα εξάμηνο.

Εκτιμούν με άλλα λόγια ότι η πιο τακτική λήψη του ψυχότροπου αυτού ναρκωτικού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μονιμότερο αντιαλκοολικό αποτέλεσμα.

Το LSD (διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος) αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά τεχνητά ψυχεδελικά που υπάρχουν και στο παρελθόν ταυτίστηκε με την κουλτούρα των χίπηδων. Δρα στον εγκέφαλο μπλοκάροντας μια χημική ουσία-νευροδιαβιβαστή, τη σεροτονίνη, η οποία παίζει ρόλο στην αντίληψη, τη συμπεριφορά, την πείνα και τη ψυχική διάθεση.

Όταν το LSD βρισκόταν στο προσκήνιο, οι επιστήμονες είχαν κάνει αρκετές μελέτες γι’ αυτό, ιδίως την περίοδο 1966-1970, καθώς αρχικά οι ψυχίατροι προσδοκούσαν ότι θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η σχιζοφρένεια. Στη συνέχεια, καθώς η εν λόγω ουσία έγινε πια παράνομη, αυτές οι μελέτες τέθηκαν υποχρεωτικά στο περιθώριο και ξεχάστηκαν.

Όμως, σύμφωνα με τους Νορβηγούς επιστήμονες, το LSD είναι σαφές ότι, μεταξύ άλλων, έχει αντιαλκοολικές ιδιότητες. Μια μόνη δόση της τάξης των 210 έως 800 μικρογραμμαρίων αποδείχτηκε ότι μειώνει έως 59% την κατάχρηση του αλκοόλ έναντι μείωσης 38% όσων είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Ακόμα όσοι πήραν το LSD, ανέφεραν γενικότερα ότι είχαν υψηλότερα επίπεδα εγκράτειας.

«Δεδομένων των στοιχείων για τις επωφελείς επιπτώσεις του LSD στον αλκοολισμό, αποτελεί μυστήριο γιατί αυτή η θεραπευτική προσέγγιση παραγνωρίστηκε», αναφέρουν οι Νορβηγοί ερευνητές.

Στη σημερινή εποχή πάντως μια νέα γενιά επιστημόνων έχει αρχίσει πάλι, έστω και διακριτικά, να μελετά τις θεραπευτικές δυνατότητες των παράνομων ναρκωτικών ουσιών, όπως το LSD, η ψιλοκυβίνη («μαγικά μανιτάρια») ή το ΜDMA («έκστασι»). Οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα με ποιο τρόπο αρκεί ακόμα και μια μόνο δόση μιας τέτοιας ουσίας για να υπάρξει θεραπευτικό αποτέλεσμα. 

Ο ψυχοφαρμακολόγος Dr Robin Carhart-Harris του Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος μελετά τη δράση της ψιλοκυβίνης πάνω στην κατάθλιψη, πιστεύει ότι η συγκεκριμένη ουσία, όπως και τα άλλα ψυχεδελικά, δρα τόσο σε βιολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, με τρόπο που τελικά αναστατώνει τις «κατεστημένες» νευρωνικές συνδέσεις του εγκεφάλου, πράγμα που διευκολύνει την απεξάρτηση ενός ανθρώπου από τον εθισμό ή από μια ψυχική διαταραχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου