Συμπληρώματα διατροφής και ανάπτυξη καρκίνου

Η χρήση δημοφιλών φαρμακευτικών συμπληρωμάτων διατροφής όπως η androstenedione (Andro) και η κρεατίνη ίσως να αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου των όρχεων στους άνδρες μέχρι και πάνω από 300% σε κάποιες περιπτώσεις.




Αν και η Andro είναι απαγορευμένη ουσία από την Ολυμπιακή επιτροπή και σε όλα τα μεγάλα αθλήματα, παραμένει όμως μια νόμιμη ουσία που βρίσκεται εύκολα στα φαρμακεία και χρησιμοποιείται κατα κόρων από αθλητές και μη. Ακόμη πιο δημοφιλής είναι φυσικά η κρεατίνη η οποία όχι μόνο δεν είναι παράνομη αλλά δεν απαγορεύεται ούτε στα αθλήματα. 

Σύμφωνα με μελέτη από το British Journal of Cancer,  η χρήση μιας από αυτές τις ουσίες, ανεβάζει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου των όρχεων κατά 65% αλλά αν κάποιος χρησιμοποιούσε 2 συμπληρώματα διατροφής αυτό το νούμερο φτάνει το 177% ενώ αν είχε ξεκινήσει πριν τα 26 του χρόνια τότε το ποσοστό είναι συν 121% μεγαλύτερο ρίσκο!

Παρόλα αυτά η μελέτη δεν παραλείπει να σημειώσει ότι αν και τα ποσοστά αύξησης του ρίσκου είναι μεγάλα, συνολικά παραμένουν μικρά. Τι εννοεί; Αν παγκοσμίως υπάρχουν 5.9 περιπτώσεις ανά 100.000 ανθρώπους, μια αύξηση της τάξης του 177% πάει στα 16.3 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, πολύ κάτω από το 1%. Παρόλα αυτά η απορία αν αξίζει τον κόπο παραμένει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου