Αύξηση της παραβατικότητας μέσω κοινωνικών δικτύων

Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσε η παραβατικότητα μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης στη Βρετανία. Aς δούμε μερικά από τα στατιστικά στοιχεία της πρόσφατης έρευνας.

Οι καταγγελίες για παράνομη συμπεριφορά σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα Facebook και Twitter, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 780% μέσα σε τέσσερα χρόνια, και στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον 650 πολιτών το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής αστυνομίας.

Το φαινόμενο της εγκληματικότητας στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης βρισκόταν σε εμβρυακό στάδιο το 2008, με 556 καταγγελίες. Φέτος, ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 4.908 καταγγελίες. Ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης της βρετανικής αστυνομίας Αντι Τρότερ επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό οι αστυνομικές δυνάμεις να αποδώσουν την πρέπουσα σημασία στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ωστόσο να πλήξουν την ελευθερία της έκφρασης σε αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αστυνομία του Μάντσεστερ κατέχει το ρεκόρ απαγγελίας κατηγοριών, με 115. Η πλειοψηφία των κατηγοριών αφορά απόπειρες εξαπάτησης, απειλές, υβριστικά και άσεμνα μηνύματα.

Πηγή