10 αγχολυτικές τροφές

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τις συνέπειες του στρες, να θωρακίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Δείτε ποιες τροφές μπορούν να "εξολοθρεύσουν" το άγχος.











Οι τροφές μπορούν να «χτυπήσουν» το άγχος με διάφορους τρόπους.  Μαλακτικές τροφές όπως ένα μπολ ζεστά δημητριακά αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό και προσφέρουν στον εγκέφαλο ένα αίσθημα ηρεμίας. Άλλες τροφές μπορούν να μειώσουν το επίπεδο της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης που είναι ορμόνες του άγχους και επηρεάζουν όλο το σώμα.

Aς δούμε παρακάτω τις τροφές που καταπολεμούν το άγχος καθώς και πώς λειτουργούν:


Σύνθετοι υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες προκαλούν στον εγκέφαλο έκλυση σεροτονίνης. Για να εφοδιάζετε τον οργανισμό σας σε σταθερό ρυθμό καλό είναι να καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες που απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό. Καλές επιλογές είναι δημητριακά, ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως.


Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια σας χαρίζουν την πολύτιμη βιταμίνη C. Μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών του άγχους ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.


Σπανάκι

Ο Ποπάυ δεν άφηνε ποτέ το άγχος να τον καταβάλλει, μπορεί να έφταιγε γι’ αυτό το μαγνήσιο στο σπανάκι που κατανάλωνε. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης και πονοκεφάλους. Το σπανάκι ακόμη και η ποσότητα μιας κούπας μπορεί άνετα να ενισχύσει τον οργανισμό σας με το απαραίτητο μαγνήσιο.


Λιπαρά ψάρια

Για να ελέγχετε καλύτερα το άγχος σας γίνετε φίλος με τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολωμός. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα σας προσφέρουν πρόληψη από απότομη αύξηση των ορμονών του άγχους και σας προστατεύουν έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της κατάθλιψης. Εντάξετε τα στην διατροφή σας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.


Μαύρο Τσάι

Το μαύρο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να επανέλθετε πιο γρήγορα από έντονα στρεσογόνες καταστάσεις. Στο άγχος αντίθετα δεν βοηθά ο καφές καθώς ενισχύει την αύξηση ορμονών άγχους.


Φιστίκια

Τα φιστίκια όπως και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή καλών λιπαρών. Μια χούφτα ξηρών καρπών την ημέρα μόνο καλό μπορεί να σας κάνει. Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε καθώς έχουν αρκετές θερμίδες.


Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα προσφέρουν μια σειρά από πολύτιμες βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μισό φλιτζάνι την ημέρα είναι αρκετό.


Αβοκάντο

Ένας απλός τρόπος για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση είναι να λαμβάνετε αρκετό κάλιο. Μισό αβοκάντο έχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα. Ταυτόχρονα όμως είναι πλούσιο σε θερμίδες.


Ωμά λαχανικά

Τα ωμά λαχανικά μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε με έναν απλό τρόπο. Μασώντας καρότα ή σέλερυ βοηθάτε το σαγόνι σας να χαλαρώσει και να διώξετε την ένταση.


Γάλα

Ένα ζεστό γάλα λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι εξολοθρεύει το συσσωρευμένο άγχος. Έρευνες δείχνουν ότι το ασβέστιο σας βοηθά να ηρεμήσετε.

Πηγή