Εύκαμπτες οθόνες για smartphone και TV

Απτές αποδείξεις ότι ολοκλήρωσε ένα ακόμη βήμα για την κυκλοφορία των πρώτων εύκαμπτων smartphone θα δώσει η Samsung στη CES 2013 στο Λας Βέγκας, τη μεγαλύτερη τεχνολογική έκθεση στον κόσμο που θα ξεκινήσει στις 8 Ιανουαρίου.





Όπως αποκάλυψε το σάιτ τεχνολογίας CNET, η θυγατρική της κορεατικής εταιρείας Samsung Display θα παρουσιάσει μία νέα οθόνη 5,5 ιντσών που μπορεί να λυγίζει χωρίς να καταστρέφεται. Επιπλέον, η οθόνη υποστηρίζει ανάλυση 1.280 x 720 pixel, με πυκνότητα 267 ppi.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί και μία αρκετά μεγαλύτερη εύκαμπτη οθόνη, διαστάσεων 55 ιντσών, η οποία προορίζεται για τηλεοράσεις. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Samsung Display στο CNET, οι οθόνες αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα να σχεδιαστούν νέα smartphone και TV με πρωτοποριακό ντιζάιν. Αν και, πρόσθεσε, δεν μπορούν ακόμη να τυλίγονται σε ρολό, αλλά μόνο να λυγίζουν.


















Βέβαια, για να κατασκευασθεί το πρώτο «ευλύγιστο» smartphone, οι τεχνικοί θα πρέπει ακόμη να ξεπεράσουν αρκετά τεχνικά εμπόδια, βρίσκοντας για παράδειγμα ένα τρόπο για να ενσωματώσουν στην οθόνη μία επικάλυψη που θα την κάνει να «αντιλαμβάνεται» την αφή. Ακόμη πάντως και στην παρούσα της μορφή, η οθόνη που θα παρουσιαστεί στη φετινή CES είναι κατά πολύ βελτιωμένη από τα πρωτότυπα που είχε επιδείξει μέχρι σήμερα η Samsung. Για παράδειγμα, η οθόνη που παρουσίασε στην έκθεση στο Λας Βέγκας πριν από δύο χρόνια είχε ανάλυση WVGA και πυκνότητα που δεν ξεπερνούσε τα 200 ppi.

Η κορεατική εταιρεία δεν είναι η μόνη που πειραματίζεται με εύκαμπτες οθόνες, αφού τόσο η LG όσο και η Nokia έχουν αναπτύξει και αυτές πρωτότυπες ευλύγιστες οθόνες, τις οποίες προορίζουν για smartphone και tablet PC.

Πηγή