Ανακαλύφθηκαν 129 νέα είδη με ασιατική καταγωγή


Οι επιστήμονες εμπλουτίζουν συνεχώς τις γνώσεις για τον κόσμο που μας περιβάλει, καθώς το 2011 ανακαλύφθηκαν 129 νέα είδη στην περιοχή του ποταμού Μεγάλου Μεκόνγκ, όπως ανακοίνωσε το WWF. Βέβαια, η συνύπαρξη μαζί τους μπορεί να μη διαρκέσει πολύ, αφού τα περισσότερα από αυτά απειλούνται.




«Τα καλά νέα είναι αυτές οι ανακαλύψεις, τα άσχημα νέα είναι ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολη στον κόσμο η προστασία και η διάρκεια ζωής ενός είδους στο περιβάλλον», δήλωσε ο Νικ Κοξ υπεύθυνος του WWF για την περιοχή αυτή που περιλαμβάνει το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη, την Μιανμάρ και την κινεζική επαρχία Γιουνάν.













Στα νέα είδη συμπεριλαμβάνονται, μια διαβολική νυχτερίδα, ένας βάτραχος που τραγουδά σαν πουλί και έχει ένα μαύρο και ένα άσπρο μάτι και άλλα τέσσερα αμφίβια. Ο κατάλογος των νέων ειδών περιλαμβάνει, βέβαια, κυρίως φυτά.













Η νυχτερίδα βρέθηκε στο κεντρικό Βιετνάμ, το ρύγχος της έχει σχήμα σωλήνα και βαφτίστηκε «Βελζεβούλης». Η επιβίωσή της εξαρτά από τα τροπικά δάση και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην αποψίλωση. Μέσα σε 40 χρόνια το 30% των δασών στην περιοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με την έκθεση του WWF.














Ένα ακόμη νέο είδος είναι ένα γατόψαρο που ζει σε ρεύματα γλυκού νερού στο νησί Phu Quoc, στο Βιετνάμ.


















Με κίνδυνο εξαφάνισης απειλείται και ένας πύθωνας με κοντή ουρά στη Βιρμανία, εξαιτίας της δραστηριότητας λαθροκυνηγών. Τον αναζητούν λόγω του κρέατός του, του δέρματός του, αλλά και γιατί είναι περιζήτητος από εκείνους που επιθυμούν ένα εξωτικό ζώο για συντροφιά.














Η ανακάλυψη των ειδών αυτών αποτελεί απόδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής, που όμως απειλείται εξαιτίας των αναπτυξιακών σχεδίων ορισμένων χωρών.















Πηγή