Μερικές ασυνήθιστες εναλλακτικές θεραπείες.

Τα τελευταία χρόνια η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικές μέθοδοι που δε θα στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων μίας πάθησης, αλλά θα αντιμετωπίζουν τον ασθενή ολιστικά. Δείτε μερικές περίεργες εναλλακτικές θεραπείες.


Ισορροπία στο μηδέν (zero balancing)

Η θεραπευτική αυτή μέθοδος επινοήθηκε από τον γιατρό και οστεοπαθολόγο Dr. Fritz Smith, ο οποίος διαπίστωσε πως η ισορροπία μεταξύ της σωματικής δομής και της ενέργειας, είναι κριτικής σημασίας για την υγεία. Ανάπτυξε μία μέθοδο χειρισμού των οστικών δομών, που ονομάστηκε «zero balancing» λόγω ενός σχολίου που προήλθε από έναν ασθενή του, ο οποίος περιέγραψε την εμπειρία του σα να ισορρόπησε γυρίζοντας στο «σημείο μηδέν».

Χρησιμοποιεί χειρισμούς που με έναν εξαιρετικά διαυγή τρόπο εξισορροπούν το σκελετό και τη ροή της ενέργειας μέσα από το σώμα. Περιλαμβάνει δακτυλικές πιέσεις και διατάσεις σε οστά και αρθρώσεις, με στόχο να δημιουργήσει πολλά σημεία χαλάρωσης, δίνοντας στο σώμα τη δυνατότητα και το χρόνο να επανοργανωθεί. Οι ασθενείς αναφέρουν πως νιώθουν άνετα από τις πρώτες φορές της θεραπείας, ωστόσο χρειάζονται πάνω από 2 συνεδρίες για να υπάρξει ουσιαστική θεραπευτική δράση.

Rofling

Λέγεται «Rofling» από το όνομα της Ida P. Rolf (Ph.D), η οποία μελέτησε για 50 χρόνια την επίδραση της βαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα και κατέληξε σε μία μέθοδο επανόρθωσης της σωματικής δομής, ώστε να μπορεί να περνά μέσα από αυτό η βαρυτική δύναμη με τρόπο ομαλό και ισορροπημένο.


Σύμφωνα με τη θεραπεία αυτή, το ανθρώπινο σώμα μοιάζει με μία αρχιτεκτονική κατασκευή - όπως π.χ. ένα σπίτι. Διαρκώς επιδρά σ’ αυτό η βαρύτητα, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σχήματός του και συνεπώς στη συνολική κατάσταση υγείας του. Όταν κάποιος υιοθετεί μια λάθος στάση - όπως θα μπορούσε να συμβεί μετά από έναν τραυματισμό για να αποφύγει να φορτίζει την πάσχουσα περιοχή - η βαρύτητα επιδρά στο σώμα με διαφορετικό τρόπο από τον φυσιολογικό. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με την πρόσθεση και άλλων αλλαγών στη στάση του σώματος, που επιδρούν στη δομή του μέσω μεταβολών στο μήκος και στην ελαστικότητα του συνδετικού ιστού και τέλος στον τρόπο με τον οποίο περνά η βαρύτητα μέσα από το σώμα. Με το Rofling, ο θεραπευτής δρα κυρίως στον συνδετικό ιστό, ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική δομή του σώματος και να ρέει έτσι απρόσκοπτα η βαρύτητα μέσα από αυτό.

Shamballa

Αυτή η θεραπευτική μέθοδος, είναι ένα είδος ενεργειακής θεραπείας που σχετίζεται με το Ρέϊκι. Λέγεται, πως αποτελεί προέκτασή του, εφόσον χρησιμοποιεί ενέργειες και σύμβολα που δρουν πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά. Χρησιμοποιεί 352 σύμβολα ή επίπεδα συμβόλων, μέσα από τα οποία διοχετεύονται οι κοσμικές ενέργειες στο σώμα και ρέουν στα σημεία εκείνα που χρειάζονται θεραπεία. Στοχεύει στο σώμα, στο ψυχολογικό επίπεδο, στα πιο βαθιά επίπεδα της κυτταρικής μνήμης, στο DNA και στις υψηλότερες δονήσεις της ενεργειακής υπόστασης του ατόμου.
Συχνά αναφέρεται και ως Shamballa Reiki ή θεραπεία πολλαπλών διαστάσεων της Shamballa (Shamballa Multidimensional Healing). Λέγεται πως με τη θεραπευτική αυτή μέθοδο γίνεται σύνδεση απευθείας με την πηγή της κοσμικής θεραπευτικής δύναμης. Επιπλέον, η Shamballa δεν αποτελεί απλά ένα μέσο θεραπείας, αλλά έναν δρόμο αυτοπραγμάτωσης, μία μέθοδο για να επανασυνδεθεί ο άνθρωπος με την ανώτερη και πνευματικότερη υπόστασή του.

Do In ή Daoyin


Αποτελεί έμπνευση του καθηγητή Zhang Guangde του Beijing University of Physical Education και συνδυάζει την παραδοσιακή γνώση με τη μοντέρνα ιατρική. Είναι ένα περιεκτικότατο σύστημα ήπιων ασκήσεων που περιλαμβάνουν έλεγχο της αναπνοής, διέγερση σε βελονιστικά σημεία-κλειδιά του σώματος, αυτό-μασάζ, διατάσεις και ενεργοποίηση του chi, συνδυαζόμενα με τον στόχο για πνευματική ανάπτυξη του ατόμου, ώστε να γίνει καλύτερος φορέας της θεραπευτικής ενέργειας.

Στην ουσία το Do In είναι ένα είδος αυτό-θεραπείας, που χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές του Shiatsu και του βελονισμού. Στα ιαπωνικά Do In σημαίνει αυτό-διέγερση και παραπέμπει στις διάφορες μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δυναμοποιήσουν τη ροή του chi στους μεσημβρινούς του σώματος, ιδιαίτερα στην κοιλιακή χώρα που βρίσκεται το κέντρο Χάρα. Για τρεις λόγους λοιπόν, θα ήταν καλό να ασχοληθεί κανείς με το Do In: Για να νιώσει και να ελέγξει τη δική του ενέργεια, για να αυτό-θεραπευτεί και για να μπορέσει να είναι πιο αποτελεσματικός στη θεραπεία των άλλων.

Θερμοακουστική θεραπεία (thermo-auricular therapy ή Hopi Ear Candles)


Μία αρχαία φυσική θεραπεία, που συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς. Από την αρχαία Ελλάδα, ως ένα μέσο κάθαρσης και θεραπείας, ως τους ινδιάνους Hopi της βόρειας Αριζόνα - από τους οποίους έχει πάρει και το όνομά της η θεραπεία. Αναφέρεται σε ειδικά κεριά, που προορίζονται για τη θεραπεία παθήσεων στα αφτιά. Δεν αποτελούν στην πραγματικότητα κεριά κι ας ονομάζονται έτσι. Μοιάζουν με μακρόστενα χωνιά φτιαγμένα από βαμβακερό λινάρι, τα οποία στερεοποιούνται αφού εμποτιστούν με ένα μείγμα μελιού και αιθέριων ελαίων. Τέτοια κεριά έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά από σαμάνους θεραπευτές και συνδυάζουν τη σύσταση της κατασκευής τους με την εξαγνιστική ιδιότητα της φωτιάς.

Η θεραπευτικές ιδιότητες των κεριών αυτών βασίζονται σε δύο λειτουργίες:
  • Η ελαφρά υποπίεση που δημιουργείται μέσα στην κοιλότητα του κεριού και η δόνηση της ανερχόμενης στήλης αέρος, προκαλεί ένα ήπιο μασάζ στο εσωτερικό τμήμα της ακουστικής κοιλότητας.
  • Η τοπικά εφαρμοζόμενη θερμότητα που προκαλεί τοπική αγγειοδιαστολή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δυναμώνει τη ροή της λέμφου. Συγχρόνως, σημαντικότατα βελονιστικά σημεία, μπορούν να ερεθιστούν μέσω της θερμότητας αυτής.

Η Θερμοακουστική μέθοδος χρησιμοποιείται για τον απεγκλωβισμό της ακουστικής κοιλότητας λόγω μεγάλης ποσότητας συμπιεσμένου κεριού, για ερεθισμούς των αφτιών, ωτίτιδες, ρινίτιδες, κρυολογήματα, συνάχι, πονοκεφάλους, ημικρανίες, διέγερση τοπικής και αντανακλαστικής ροής της ενέργειας, αναζωογόνηση της ακουστικής ικανότητας σε περιπτώσεις έκπτωσής της, χαλάρωση από στρες, εμβοές και σφυρίγματα που προέρχονται από παθήσεις των αφτιών.

«Κβαντικό» άγγιγμα


Η μέθοδος αυτή στοχεύει στο χειρισμό της ζωτικής ενέργειας - δύναμης, που αναφέρεται συχνά ως «πράνα» ή ως «chi». Πραγματοποιείται με το συνδυασμό ασκήσεων ελέγχου της αναπνοής και συνειδητοποίησης του σώματος του θεραπευτή, ώστε να μπορέσει να χειριστεί αποτελεσματικά τη δύναμη αυτή. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής δημιουργεί ένα υψηλά δονούμενο πεδίο ζωτικής ενέργειας γύρω από την πάσχουσα περιοχή του ασθενή, η οποία και ενεργοποιεί τις βιολογικές του λειτουργίες. Αναφέρονται ως φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στη θεραπεία του κβαντικού αγγίγματος τα ακόλουθα:
  • Γρήγορη και εμφανής ανακούφιση από τον πόνο.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης.
  • Αυθόρμητη επαναφορά των οστών στη φυσιολογική τους θέση, με τη βοήθεια πολύ απαλού αγγίγματος.
  • Επαναφορά φυσιολογικής θέσης σε οστά του κρανίου.
  • Γρήγορη μείωση της μετατραυματικής φλεγμονής
  • Βελτιστοποίηση της αντοχής του οργανισμού σε ζώα και βρέφη στα οποία εφαρμόζεται γενική αναισθησία.
  • Αντιμετώπιση δυσάρεστων ψυχολογικών καταστάσεων.
  • Διευκόλυνση ύπνου.
  • Εξ’ αποστάσεως θεραπεία.
  • Βελτίωση ασυμμετριών που προέκυψαν μετά από κατάγματα.

Μελισσοθεραπεία

Η θεραπευτική αυτή μέθοδος βασίζεται στα προϊόντα που παράγονται από τις μέλισσες, αλλά και στις θεραπευτικές ιδιότητες που συνοδεύουν - όπως λέγεται - τα τσιμπήματά τους. Η μελισσοθεραπεία βοηθάει στην υγιή κυτταρική ανάπτυξη, στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση των φλεγμονών και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το μέλι παράγεται από το νέκταρ φυτών, ανθέων και δέντρων που συλλέγουν οι μέλισσες και το οποίο μετατρέπεται σε γλυκόζη και φρουκτόζη με την προσθήκη κάποιων ενζύμων. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, λόγω της υγροσκοπικής και ελαφρώς οξικής του φύσης, που αφυδατώνει τα βακτήρια. Η γύρη των ανθέων είναι επίσης ένα υλικό που χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές ιδιότητές της, εφόσον είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και περιέχει μία ευρεία γκάμα από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως την πιο πλούσια φυσική τροφή, είναι ο βασιλικός πολτός, που φημίζεται για τη θρεπτική του αξία, καθώς και για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Επιπλέον, η πρόπολη, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για την κατασκευή των κελιών τους έχει πολύ σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός, ότι μέχρι την καθιέρωση των αντιβιοτικών το 1940, τα προϊόντα που προέρχονταν από τις μέλισσες, αποτελούσαν μία δημοφιλή πρώτη ύλη για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία ενώ ήταν αρκετά αποτελεσματικά, δεν προκαλούσαν παρενέργειες.

Λέγεται πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μελισσοκομία, παρουσιάζουν καλή υγεία και αντοχή σε ασθένειες. Αυτό πιθανόν αποτελεί έναν συνδυασμό της κατανάλωσης και χρήσης προϊόντων που παράγονται από τις μέλισσες, καθώς και της θεραπευτικής δράσης των τσιμπημάτων που δέχονται από αυτές. Κάποιες παραδόσεις λένε, πως η καταγωγή του βελονισμού προέρχεται από παρατηρήσεις που έκαναν οι αρχαίοι κινέζοι, οι οποίες σχετίζονταν με τσιμπήματα από μέλισσες.
Αμαλία Τσακίρη, από τη συντακτική ομάδα του Esoterica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου