Αντικαρκινική θεραπεία λειτουργεί στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Επαναστατική θεραπεία η οποία σχετίζεται με τον καρκίνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.








H επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Sheffield υπέβαλλε 20 ασθενείς σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, μετά από καλλιέργεια βλαστικών κυττάρων των ιδίων των ασθενών και σήμερα κάποιοι εξ αυτών που ήταν παράλυτοι έχουν καταφέρει να περπατούν και πάλι. 

«Η ύπαρξη μιας θεραπείας που αναστρέφει την αναπηρία είναι πραγματικά ένα τεράστιο επίτευγμα» σχολιάζει ο Prof Basil Sharrack από το Βασιλικό Νοσοκομείο «Hallamshire» του Sheffield.





Η θεραπεία της μεταμόσχευσης αυτόλογων αιματοποιητικών βλαστικών κυττάρων στοχεύει στην εξάλειψη του ελαττωματικού ανοσοποιητικού συστήματος. Ως γνωστόν, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι αυτοάνοση πάθηση, δηλαδή το ίδιο το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα στο υλικό που περιβάλει τους νευρώνες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης - τη μυελίνηΗ καταστροφή της μυελίνης διαταράσσει το σύστημα σηματοδότησης των νεύρων και πυροδοτείται μια διαδικασία που προκαλεί μόνιμο νευροεκφυλισμό.

Βλαστοκύτταρα

Οι Βρετανοί ερευνητές με την μεταμόσχευση αυτόλογων αιματοποιητικών βλαστικών κυττάρων πιστεύουν ότι μπορούν να αναδομήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή, καθώς τα βλαστικά κύτταρα σε πρώιμο στάδιο δεν έχουν εκδηλώσει τα ελαττώματα που προκαλούν την σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα με λίγα λόγια επανέρχεται στο στάδιο πριν προκαλέσει τη νόσο. Ήδη περίπου 20 ασθενείς έχουν υποβληθεί σε αυτή τη θεραπεία τα τελευταία τρία χρόνια και είναι πλέον εμφανές ότι έχει αλλάξει καθοριστικά η ζωή τους» εξηγεί ο Prof John Snowden, αιματολόγος στο Βασιλικό Νοσοκομείο «Hallamshire».

Η νέα θεραπεία

Το βρετανικό νοσοκομείο συμμετέχει στη διεθνή μελέτη MIST (Multiple Sclerosis International Stem Cell Transplant) που διεξάγεται σε ΗΠΑ, Σουηδία, Βραζιλία και αξιολογεί την μακροπρόθεσμη επίδραση της μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων.

Οι συμμετέχοντες στη MIST πάσχουν από υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, δηλαδή εμφανίζουν περιόδους εξάρσεων και υφέσεων της νόσου. Το θεραπευτικό πλάνο περιλαμβάνει εντατική χημειοθεραπεία με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εμφανίζουν παρενέργειες, όπως η ναυτία και η τριχόπτωση. Ο Paul Kirkham, ένας ασθενής με ΣΚΠ, είπε ότι ήταν ευτυχής που συμμετείχε στη δοκιμή, αλλά πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι : «Σε χτυπάει πολύ δυνατά - θα προτιμούσα να έχω κάνει 10 γύρους με το Mike Tyson».

Η μεταμόσχευση συνεπάγεται με ένα κόστος της τάξεως 30.000 λιρών, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το ετήσιο κόστος κάποιων θεραπειών ΣΚΠ. Επειδή όμως η διαδικασία δεν συνεπάγεται με την παρασεκυή νέων φάρμακων και αντί αυτού κάνει χρήση των κυττάρων του ίδιου του ασθενούς, υπάρχει μικρό κίνητρο κέρδους για τις φαρμακευτικές εταιρείες να συμμετάσχουν.

Δείτε εδώ τις μαρτυρίες ασθενών που υποβλήθηκαν στη νέα θεραπεία

Πηγές: ΒΗΜΑ, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου