Ερευνώντας την εξέλιξη του σκύλου

Προτού οι πρόγονοί μας αποκτήσουν αγελάδες, κατσίκες ή χοίρους, προτού επινοήσουν τη γεωργία ή τον γραπτό λόγο, προτού καν αποκτήσουν μόνιμη κατοικία και σίγουρα προτού εξημερώσουν γάτες, είχαν σκυλιά.




Μία μεγάλη νέα μελέτη που εκπονείται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναμένεται να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα, όπως το πότε και πού εξημερώθηκε ο σκύλος.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι ο σκύλος προήλθε από την εξημέρωση των αρχαίων λύκων. Κάποτε οι ειδικοί υποστήριζαν ότι οι πρόγονοί μας ασχολήθηκαν με την αναπαραγωγή των λύκων, όπως σήμερα ασχολούνται με την εκτροφή των καθαρόαιμων σκυλιών. Σήμερα, ωστόσο, πιστεύουν ότι η εξημέρωση των λύκων, ακόμα και όταν πρόκειται για κουτάβια, είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Γι’ αυτό ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα ο σκύλος αυτοανακαλύφθηκε. Οι αρχαίοι λύκοι, οι πιο θαρραλέοι, πλησίαζαν τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες και έτρωγαν τα αποφάγια τους. Ετσι, χάρη στην εξέλιξη, εξημερώνονταν σταδιακά, ενώ τα μικρά τους μεγάλωναν δίπλα στον άνθρωπο. Αυτά τα τρομακτικά ζώα, λοιπόν, εξελίχθηκαν σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Κάποιοι ερευνητές, βέβαια, αμφισβητούν κατά πόσον τα σκυλιά νιώθουν αγάπη και πίστη, επισημαίνοντας ότι τα συναισθήματά τους καθορίζονται από ένστικτα που εξελίχθηκαν.

Κρανίο σκύλου το οποίο χρονολογείται πριν από 32 χιλιάδες χρόνια και κρανίο λύκου το οποίο χρονολογείται πριν από 25 χιλιάδες χρόνια.

Οπως και να έχει, το παρελθόν του σκύλου καλύπτεται από πυκνό πέπλο μυστηρίου. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πριν από 15 χιλιάδες χρόνια. Πριν από 14 χιλιάδες χρόνια, οι πρόγονοί μας έθαβαν συχνά τα σκυλιά μαζί με τα αφεντικά τους. Κάποιοι βιολόγοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι η εξημέρωση αυτών των υπέροχων ζώων άρχισε πριν από 30 χιλιάδες χρόνια. Επίσης, οι ερευνητές που ανέλυσαν το DNA σκύλου και λύκου θεωρούν ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν στην Ανατολική Ασία, τη Μογγολία, τη Σιβηρία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Ενας λόγος που έχουν διατυπωθεί τόσες αντικρουόμενες θεωρίες, τονίζει ο Γκρέγκερ Λάρσον, βιολόγος του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι ότι η γενετική δομή των σκύλων είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα, εξάλλου, ανέφερε ότι οι περισσότερες ράτσες σκύλων ανακαλύφθηκαν τον 19ο αιώνα, οπότε η λατρεία για τον τετράποδο σύντροφό μας είχε φθάσει στο αποκορύφωμά της.

Αυτό, σε συνδυασμό με την τυχαία αναπαραγωγή αλλά και τις επιμειξίες με τους λύκους, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της Ιστορίας, δημιούργησε την πολύπλοκη γενετική δομή του σύγχρονου σκύλου.

Ενας τρόπος για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, υποστηρίζει ο δρ Λάρσoν, είναι η δημιουργία μιας μεγάλης βάσης γενετικών δεδομένων των αρχέγονων σκύλων. Ετσι, με τον Κιθ Ντόμπνεϊ, του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης αρχαίων οστών και DNA, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 2,5 εκατομμύρια δολάρια από το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Συμβούλιο.

Σήμερα ο Λάρσον ελπίζει ότι, μαζί με τους συνεργάτες του, θα καταφέρει να απομονώσει σε κάποιους αρχαίους λύκους το κομμάτι του γενετικού υλικού που κληροδοτήθηκε στους απογόνους που προσέγγισαν περισσότερους τους σκύλους και τελικά στα σύγχρονα σκυλιά. Επίσης ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να εντοπίσει τις αλλαγές στα κρανία και τα σαγόνια των λύκων που μαρτυρούν τη μεταβολή προς τα σκυλιά, έτσι ώστε να βρεθεί πότε και πού εξημερώθηκε ο σκύλος.

Η υπόθεση ότι η διαδικασία εξημέρωσης και αναπαραγωγής συνέβησαν μονομιάς δεν είναι ορθή. Οι χοίροι, για παράδειγμα, εξημερώθηκαν στην Ανατολία και στην Κίνα. Το ίδιο μπορεί να συνέβη και με τον σκύλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου