Το «σπήλαιο των χελιδονιών» (video)

Αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και εξωπραγματικά σπήλαια του κόσμου! Είναι ένα από τα πιο βαθιά σπήλαια του κόσμου και βρίσκεται στους λόφους του San Luis Potosi στο Μεξικό.







Τι ξεχωριστό έχει; Στους τοίχους της σπηλιάς έχουν φτιάξει τις φωλιές τους εκατοντάδες πουλιά τα οποία πετούν εκεί καθημερινά.

Πρόκειται κυρίως για τα Πετροχελίδονα που οι ντόπιοι τα αποκαλούν χελιδόνια και από όπου πήρε και το όνομά του το σπήλαιο.

Έχει ένα περίπου κωνικό σχήμα και είναι γνωστό στους ντόπιους από τα αρχαία χρόνια. Το βάθος της σπηλιάς ξεπερνά τα 500 μέτρα και όπως λένε μπορεί να χωρέσει άνετα μέσα ένας ουρανοξύστης της Νέας Υόρκης! Οι διαστάσεις της σπηλιάς αυξάνονται σταδιακά όσο προχωράει προς τα μέσα και καταλήγει τελικά σε ένα δωμάτιο με διαστάσεις 300 επί 130 μέτρα.



Εκατοντάδες τουρίστες φτάνουν στην περιοχή για να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές πτήσεις των πουλιών, ενώ το σημείο είναι επίσης αγαπημένος προορισμός όσων αγαπούν τα extreme sports και την περιπέτεια.



Στη σπηλιά κάνουν base jumping αλλά και κατάβαση με σκοινί, καθώς και αναρρίχηση, η οποία διαρκεί περίπου μία ώρα. Επίσης το σπήλαιο των χελιδονιών αποτελεί προορισμό για κάθετη σπηλαιολογία. Η μια πλευρά ψηλά στη σπηλιά καλύπτεται με πυκνό φύλλωμα και έτσι οι σπηλαιολόγοι βάζουν τις περισσότερες φορές τα σχοινιά τους στη χαμηλή πλευρά, όπου η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τα εμπόδια.

Το μοναδικό σπήλαιο με τα σμήνη των πουλιών που είναι σπάνιας ομορφιάς αποτελεί προστατευόμενη περιοχή στο Μεξικό και όχι άδικα. Δεκάδες είναι και οι φωτογράφοι που συρρέουν κάθε χρόνο για να απαθανατίσουν τα σμήνη των πουλιών και τις κινήσεις τους για να μπουν και να βγουν στις φωλιές τους από έξω προς τα μέσα και αντίστροφα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου