Οδηγίες: τι κάνουμε εάν σπάσει θερμόμετρο υδραργύρου

Όλοι σπίτι έχουμε ένα κοινό θερμόμετρο υδραργύρου - η χρήση του οποίου απαγορεύθηκε, ευτυχώς, από την 1/1/2011 με οδηγία της Ε.Ε. Αν τύχει να σπάσει ένα θερμόμετρο υδραργύρου και δούμε στο χώρο να διασπείρονται οι ασημί μπαλίτσες πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες οδηγίες ασφαλείας. 




Όλοι κάποια στιγμή έχουμε σπάσει ένα τέτοιο θερμόμετρο. Και τι κάναμε: Μαζέψαμε τις ασημένιες «μπιλίτσες» με τα χεριά μας ή με την ηλεκτρική σκούπα και τις πετάξαμε στα σκουπίδια ή στη λεκάνη της τουαλέτας κ.λ.π. Μόνο που τότε ίσως δεν ξέραμε ότι ο υδράργυρος, είναι το πιο επιβλαβές βαρύ μέταλλο, η κατάποση, ή ακόμα χειρότερα, η εισπνοή του οποίου δύναται να επιφέρει από πρόσκαιρες παρενέργειες (πονοκέφαλο, απώλεια συνείδησης κ.λ.π.) έως μόνιμες καρδιαγγειακές και νεφρικές βλάβες.


Τι μπορεί να προκαλέσει;

Αισθητηριακές διαταραχές – όρασης, ακοής, ομιλίας-, διαταραγμένη αίσθηση και έλλειψη συντονισμού, συμπτώματα ζάλης ή τάσης προς έμετο, αυπνία, ανορεξία, απώλεια μνήμης, τρόμος, ευθρότητα παλαμών και πελμάτων, υπεριδρωσία.




Αντιμετώπιση περιστατικού

Σε περίπτωση ατυχήματος υδραργύρου μικρής έκτασης, όπως είναι το θερμόμετρο που περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο υδραργύρου,  ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου συμβάν από το Γενικού Χημείου του Κράτους περιλαμβάνουν τα εξής :

•  Απομονώστε την περιοχή και αερίστε αμέσως το χώρο

•  Κρατήστε όλους τους ανθρώπους και τα κατοικίδια μακριά από το σημείο που έσπασε το θερμόμετρο

•  Ανοίξτε αμέσως πόρτες και παράθυρα για να αεριστεί ο χώρος

•  Εάν έσπασε το θερμόμετρο στα χέρια σας και ο υδράργυρος είναι στα ρούχα ή στα παπούτσια, ζητήστε να σας φέρουν βρεγμένο χαρτί και σακούλα. Μαζέψτε τον υδράργυρο με το βρεγμένο χαρτί, πετάξτε το χαρτί στη σακούλα και τη σακούλα την βγάζετε έξω από το σπίτι, ποτέ στον κάδο του σπιτιού. Στη συνέχεια βγάλτε τα μολυσμένα ρούχα- παπούτσια και πλύντε τα στο χέρι, όχι στο πλυντήριο με άλλα ρούχα.

•  Ποτέ δεν καθαρίζουμε τον υδράργυρο με γυμνά χέρια.

•  Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκι

• Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε προιόντα οικιακής χρήσης που περιέχουν αμωνία ή χλωρίνη για να καθαρίσουμε το σημείο που έσπασε το θερμόμετρο.

•  Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τα σταγονίδια του υδραργύρου, χρησιμοποιήστε φακό- Το φως θα αντανακλάσει τα σταγονίδια του υδραργύρου και θα είναι ευκολότερο να τα εντοπίσουμε

•  Κλείστε τη θέρμανση- κλείστε τους ανεμηστήρες

• Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων εάν πιστεύετε ότι κάποιος εισέπνευσε ή έφαγε σταγονίδια υδραργύρου: 210 7793777

Ακόμα και η μικρότερη ποσότητα υδραργύρου πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα σημαντικό ζήτημα. Ο Υδράργυρος και οι ενώσεις του είναι ιδιαίτερα τοξικές για τον άνθρωπο.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις οικολογικές λάμπες φωτισμού με τις οποίες μας ενθαρρύνουν όλοι -και ορθώς πράττουν - να αντικαταστήσουμε τις απλές λάμπες. Έχουν υδράργυρο αλλά σε μικρότερη ποσότητα /ανά λαμπτήρα σε σχέση με το θερμόμετρο.

Δεν πρέπει να τις πετάτε μόλις καούν, αλλά πρέπει να τις συγκεντρώνετε και να τις απορρίπτετε σε ειδικούς για το σκοπό αυτό συλλέκτες.

Πηγή: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου