Νόσος του Crohn και καρκίνος του παχέος εντέρου

Η νόσος του Crohn, μία φλεγμονώδης νόσος του γαστρεντερικού σωλήνα, επηρεάζει συνήθως το κάτω μέρος του λεπτού εντέρου, αλλά οι επιπτώσεις του μπορούν να γίνουν φανερές σε όλο το μήκος του σωλήνα.



Όταν το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου έχει φλεγμονή, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται. Όσο περισσότερο χρόνο πάσχει ο ασθενής την νόσο του Crohn, τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο κίνδυνος καρκίνου.

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν την νόσο για περισσότερα από οκτώ χρόνια είναι σωστό να κάνουν προληπτικά κολονοσκόπηση μία φορά τον χρόνο ή μία φορά στα δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ο γιατρός χρησιμοποιεί μία μικροσκοπική κάμερα για να εξετάσει λεπτομερώς τα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Αν εμφανιστούν πολύποδες, αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ευκολότερα θεραπεύσιμος αν ανακαλυφθεί σε κάποιο από τα αρχικά του στάδια. Μάλιστα, η κολονοσκόπηση μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 60-70%.


Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Μείνετε πιστοί στη θεραπεία σας: Ακόμα και αν νιώθετε καλά, σιγουρευθείτε ότι παίρνετε τα φάρμακά σας κανονικά. Όσο λιγότερη η φλεγμονή, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες επιπλοκών – συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Αλλάξτε τη θεραπεία σας, αν είναι αναγκαίο: Μην περιμένετε μέχρι το επόμενο ραντεβού σας για να ενημερώσετε τον γιατρό σχετικά με περίεργα ή ασυνήθιστα συμπτώματα. Ενημερώστε τον άμεσα, καθώς μπορεί να χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στην θεραπεία σας.
Καταναλώστε αντιφλεγμονώδεις τροφές: Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις πως μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορεί να βοηθήσει με τη νόσο του Crohn, αλλά ακόμα και αν μπορεί να ελαττώσει τις φλεγμονές ελαφρώς, είναι καλή ιδέα.

Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν εξάρσεις: Είναι γενικότερα πολύ σοφό να προσέχετε τη διατροφή σας, ώστε να μειώσετε τις εξάρσεις της ασθένειας, καθώς αυτό ελαττώνει και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι τροφές που προκαλούν εξάρσεις ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά οι πιο κοινές τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα λιπαρά ή τηγανιτά φαγητά, τα αναψυκτικά, τα μπαχαρικά, οι ξηροί καρποί και τα ωμά λαχανικά.

Να ασκείστε τακτικά: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 αποκάλυψε πως οι γυναίκες που ασκούνταν τακτικά είχαν μικρότερες πιθανότητες να υποφέρουν από τη νόσο του Crohn, σε σχέση με εκείνες που έκαναν καθιστική ζωή. Η γυμναστική, επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Κόψτε το κάπνισμα: Αν καπνίζετε, τα συμπτώματα της ασθένειας μπορούν να επιδεινωθούν, καθώς και να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου. Το κάπνισμα δημιουργεί επιπλοκές στην ικανότητα των εντέρων να καταπολεμούν τις ασθένειες, ενώ προκαλεί επιπλέον φλεγμονές στο σώμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου