Το πρώτο ρομποτικό σπέρμα (video)

Με τη βοήθεια ρομποτικού σπέρματος μπορεί να τεκνοποιούν στο μέλλον τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν, καθώς ερευνητές από τη Γερμανία αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο για να δώσουν «ώθηση» στα σπερματοζωάρια χαμηλής κινητικότητας.






Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ολοκληρωμένων Νανοεπιστημόων στη Δρέσδη κατασκεύασαν μικρές, τεχνητές «ουρές», οι οποίες προσαρμόζονται πάνω στο σπερματοζωάριο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατευθύνουν τα σπερματοζωάρια προς το ωάριο με τη βοήθεια ενός μαγνήτη, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες γονιμοποίησης.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη δοκιμάσει τη νέα τους τεχνική σε σπερματοζωάρια αγελάδων και χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το επόμενο βήμα είναι να τη δοκιμάσουν και σε ανθρώπινα σπερματοζωάρια, κάτι από το οποίο απέχουν ακόμα αρκετά χρόνια.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Λούκας Κουάρτς μίλησε για το «ρομποτικό σπέρμα» στο εξειδικευμένο περιοδικό Nano Letters. «Οι “ουρές” αυτές, τις οποίες ονομάζουμε έλικες, έχουν την κατάλληλη διάμετρο για να εφαρμόσουν γύρω από την ουρά του σπερματοζωαρίου, αφήνοντας ελεύθερη την κεφαλή του σπερματοζωαρίου για να εισέλθει στο ωάριο» εξήγησε ο ερευνητής, και συνέχισε: «Οι πλαστικές ουρές είναι επικαλυμμένες με ένα μαγνητικό μέταλλο. Οι έλικες αυτές ακολουθούν την κυκλική πορεία του εξωτερικού πεδίου και έτσι κινούνται μέσα στο υγρό που τα περιβάλλει σαν τιρμπουσόν».



Με αυτό τον τρόπο, η επιστημονική ομάδα έχει τη δυνατότητα να καθοδηγήσει τα σπερματοζωάρια. «Στο εργαστήριό μας, καταφέραμε να οδηγήσουμε τις έλικες αυτές, να της κάνουμε να “πιάσουν” τις ουρές των σπερματοζωαρίων και να τις μεταφέρουν σε ένα ωάριο» ανέφερε ο ειδικός. 




Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου