8 αποφάσεις για τη νέα χρονιά που βλάπτουν την υγεία

Κάθε φορά που αλλάζει ο χρόνος, αποφασίζουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα στην ζωή μας. Και πολλές από αυτές τις αλλαγές έχουν να κάνουν με την διατροφή μας, ή την γυμναστική.





Ναι, είναι σημαντικό να αφοσιωνόμαστε στον εαυτό μας και στην υγεία μας, αλλά κάποιες από αυτές τις – συνήθως βιαστικές – αποφάσεις μπορούν να μας βλάψουν ακόμα περισσότερο. Ας δούμε ποιες είναι αυτές, και πώς να τις αποφύγουμε για να είμαστε υγιείς και χαρούμενοι τον καινούριο χρόνο.


Λάθος #1: Θα γυμνάζομαι κάθε μέρα

Από την δεύτερη κιόλας μέρα του χρόνου, τα γυμναστήρια ξαφνικά γεμίζουν με άτομα που θέλουν να φτιάξουν το σώμα τους. Συνήθως, είκοσι μέρες μετά είναι πάλι άδεια. Ναι, είναι πολύ σημαντικό να γυμναζόμαστε, αλλά πρέπει να αντισταθείτε στον ξαφνικό σας ενθουσιασμό και να αποφύγετε την υπερβολική γυμναστική. Αυξήστε την ποσότητα και την ένταση σταδιακά, ώστε το σώμα σας να μπορεί να ανταπεξέλθει, καθώς οι μύες σας δεν είναι έτοιμοι και ο κίνδυνος τραυματισμού είναι υψηλός. Και μην ξεχνάτε ότι η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντικό κομμάτι της άσκησης.

Λάθος #2: Θα κόψω τους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες δεν είναι όλοι το ίδιο, και δεν είναι όλοι εχθροί της καλής σας διατροφής. Οι επεξεργασμένοι και απλοί υδατάνθρακες – όπως αυτοί που βρίσκουμε στο λευκό ψωμί και την ζάχαρη – σίγουρα κάνουν κακό στην δίαιτα και δεν μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, όμως οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται παντού, και αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης. Μην κόψετε εντελώς τους υδατάνθρακες από την καθημερινότητά σας… είναι άλλωστε πηγή ενέργειας.


Λάθος #3: Θα χάσω πέντε κιλά σε έναν μήνα

Μπορεί να φαίνεται πολύ καλό κίνητρο να θέτουμε τις προσδοκίες μας κάπως πιο ψηλά, αλλά όσο πιο δύσκολο είναι να τις φτάσουμε, τόσο πιο εύκολο είναι να απογοητευτούμε και να παρατήσουμε εντελώς τους στόχους μας. Ξεκινούμε κάνοντας μικρά, εύκολα βήματα. Πρώτα προσπαθούμε να κόψουμε σιγά-σιγά τις κακές συνήθειες, και έπειτα ακολουθούν με πολύ πιο φυσικό τρόπο οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε στο σώμα μας.


Λάθος #4: Θα ελαττώσω δραστικά τις θερμίδες που τρώω

Όχι και τόσο καλή ιδέα αν θέλουμε να χάσουμε κιλά. Λιγότερες θερμίδες σημαίνει λιγότερο φαγητό, αλλά τα δραστικά μέτρα μπορούν εύκολα να μας γυρίσουν… μπούμερανγκ. Οι δίαιτες με πολύ λίγες θερμίδες δεν μπορούν να διατηρηθούν για αρκετό καιρό – όπως ένα σωστό διατροφικό πλάνο – και εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού, απλά και μόνο επειδή θα νιώθουμε ότι λιμοκτονούμε στο τέλος της ημέρας.


Λάθος #5: Θα τρώω προϊόντα διαίτης

Δεν είναι σωστό να αρχίσουμε ξαφνικά να καταναλώνουμε συσκευασμένες τροφές που γράφουν πάνω ότι είναι “διαίτης”. Γιαούρτια διαίτης, αναψυκτικά διαίτης, μπάρες ενέργειας… όλα αυτά τα τρόφιμα είναι φορτωμένα με ζάχαρη (αλλά σε πιο “κρυφές” μορφές – θα το καταλάβετε αν ρίξετε μια ματιά στα συστατικά και δείτε κάποιες λέξεις που δεν προφέρονται με τίποτα) και τεχνητά συστατικά. Προτιμήστε φυσικές τροφές με χαμηλές θερμίδες, όπως φρούτα και λαχανικά, που έχουν υψηλή διατροφική αξία.


Λάθος #6: Θα ξεκινήσω [όνομα κάποιας νέας, δημοφιλούς μορφής άσκησης]

Φαίνεται πως κάθε χρόνο υπάρχουν όλο και περισσότερα trends στην γυμναστική, που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα και αποκτούν φανατικό κοινό που τα υπερασπίζεται με πάθος. Και, σίγουρα, ίσως κάποια από αυτά τα προγράμματα να είναι εκπληκτικά, αλλά η σωστή ερώτηση είναι η εξής: “Είναι κατάλληλο για εμένα;” Προτού ξεκινήσετε βιαστικά κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής για το οποίο διαβάσετε ότι κάνει θαύματα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για το πόσο κατάλληλο είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε σχέση με την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, αλλά και τις αντοχές σας.


Λάθος #7: Θα κόψω τις κακές συνήθειες άμεσα

Είστε εθισμένοι στα αναψυκτικά; Στο τσιγάρο; Στα πατατάκια; Όποιος κι αν είναι ο εθισμός σας, ίσως έχετε ορκιστεί πως με την νέα χρονιά θα τον παρατήσετε για τα καλά. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα στέρησης. Όπως κάθε μεγάλη αλλαγή – και ναι, το να κόψουμε ξαφνικά τα πατατάκια όντως αποτελεί μεγάλη αλλαγή – πρέπει να το κάνουμε αργά και σταθερά. Βρείτε πιο υγιεινές εναλλακτικές για να αντικαταστήσετε τους εθισμούς σας, αντί να προσπαθήσετε να τους κόψετε εν μια νυκτί, σιγουρεύοντας ότι στο πολύ άμεσο μέλλον θα ξανακυλήσετε.


Λάθος #8: Θα ξεκινήσω αυτή την δίαιτα

Όπως και με τα προγράμματα γυμναστικής, οι trendy δίαιτες έρχονται και φεύγουν από την μόδα με αστραπιαίους ρυθμούς. Μην πιστεύετε το marketing, και παραμείνετε πιστοί σε κλασικά και δοκιμασμένα μονοπάτια υγιεινής διατροφής. Δηλαδή: φρούτα και λαχανικά, καλή ισορροπία μεταξύ όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε, υγιεινά λιπαρά και άλιπη πρωτεΐνη. Όποια δίαιτα υποστηρίζει πως μπορούμε να χάσουμε κιλά εξαλείφοντας κάποια διατροφική ομάδα, δεν είναι και τόσο καλή επιλογή για την υγεία μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου