Θερμόμετρο - τατουάζ (video)

Ερευνητές ανέπτυξαν ένα ευέλικτο και υψηλής ακρίβειας θερμόμετρο, εύκολο να εφαρμοστεί ως ένα είδος «προσωρινού τατουάζ» στο δέρμα του ασθενούς χωρίς αυτός να αισθανθεί καμία ενόχληση.

Το εν λόγω θερμόμετρο έχει πάχος μόνο 50 νανομέτρων, αποτελείται από ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα μικρότερο από 2 τετραγωνικά εκατοστά και διαθέτει μικροσκοπικούς αισθητήρες και αντιστάσεις που τοποθετούνται με μια μικροδιάτρητη ελαστική σιλικόνη η οποία προσομοιάζει με το ανθρώπινο δέρμα.

Η τοποθέτησή του στο σώμα του ασθενούς είναι μη επεμβατική και δεν προκαλεί εφίδρωση. Επιτρέπει στον χρήστη που φέρει αυτήν την πρωτοποριακή κατά τους επιστήμονες συσκευή, να πραγματοποιεί άνετα όλες τις κινήσεις που θα έκανε και χωρίς αυτό το θερμόμετρο, ενώ δεν προκαλεί καμία απολύτως ενόχληση.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις στη θερμοκρασία του ανθρώπου σε κλίμακα έως και στο χιλιοστό του ενός βαθμού, ενώ οι «μετρήσεις είναι τόσο ακριβείας, όσο και οι πιο εξελιγμένες υπέρυθρες κάμερες».

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, η εφεύρεσή τους είναι σε θέση να μετρήσει τον ρυθμό ενυδάτωσης του δέρματος και θα μπορούσε, πάντα σύμφωνα με αυτούς, να προσαρμοστεί εύκολα στον χρήση ώστε να παρακολουθεί τη ροή του αίματος ή να μπορεί να ανιχνεύσει κάποια φλεγμονή στους ιστούς.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται με αυτόν τον αισθητήρα- θερμόμετρο «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες ιατρικές προσεγγίσεις», συμπεριλαμβανομένης της παροχής «κλινικών στοιχείων του χρήστη- ασθενή σε πραγματικό χρόνο», σημειώνουν  στη μελέτη τους οι σχεδιαστές του πρωτότυπου.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου