Ανακαλύφθηκαν τα γονίδια που καθορίζουν τους δεξιόχειρες και αριστερόχειρες

Πρόσφατη γενετική μελέτη αποκάλυψε τη βιολογική διαδικασία που επηρεάζει το αν στη πορεία της ζωής μας θα είμαστε δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες.Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του St Andrews, του Μπρίστολ και τοτ Ινστιτούτοτ Max Plank στο Νιτζμενκεν της Ολλανδίας, βρήκαν τη σχέση μεταξύ του χεριού και ενός δικτύου γονιδίων που εμπλέκονται στον καθορισμό αριστερής ή δεξιάς συμμετρίας στην ανάπτυξη των εμβρύων .

«Τα γονίδια εμπλέκονται στη βιολογική διαδικασία μέσω της οποίας το έμβρυο μετατρέπεται από στρογγυλή σφαίρα κυττάρων σε οργανισμό βασισμένο στην αριστερή ή δεξιά πλευρά του», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Γουίλιαμ Μπράντλερ, ένας διδακτορικός φοιτητής στη Λειτουργική Γονιδιωματική Μονάδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης .

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα γονίδια μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του δεξιού ή αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, που αργότερα επηρεάζει και το αντίστοιχο χέρι μας.

Περίπου το 90% των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες, ωστόσο η αιτία μέχρι σήμερα παρέμενε σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο .

Οι ερευνητές , με επικεφαλής την Δρ Σίλβια Παρακίνι από το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Αντριους παρατήρησαν ότι η διαφορά ανάμεσα στους δεξιόχειρες και τους αριστερόχειρες επηρεάζεται από μία παραλλαγή του γονιδίου PCSK6, το οποίο εμπλέκεται στην πρώιμη δημιουργία του αριστερού και του δεξιού ημισφραιρίου στο έμβρυο .

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες διατάρασσαν τα γονίδια PCSK6 σε ποντικούς προκαλώντας ελαττώματα στην αριστερή και δεξιά συμμετρία του σώματος που συχνά οδηγούσε ακόμα και σ ανώμαλη τοποθέτηση των οργάνων στο σώμα.

Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν εξηγούν πλήρως την χρήση του εκάστοτε χεριού στους ανθρώπους: « Όπως συμβαίνει με όλες τις πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς , ηφύση και η ανατροφή πάνε χέρι -χέρι . Η ανάπτυξη της αυθαιρεσίας προέρχεται από ένα μίγμα γονιδίων, περιβάλλοντος και πολιτιστικής πίεσης του ατόμου να είναι δεξιόχειρας»

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου