Ημισφαιρεκτομή σε παιδιά: νέα δεδομένα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η ημισφαιρεκτομή θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά με επιληψία να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Διάφορα ευρήματα υποδηλώνουν πως η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι επωφελής σε μικρούς ασθενείς. Ωστόσο, έως τώρα υπήρχαν λίγα επιστημονικά και στατιστικά δεδομένα για να υποστηρίξουν την θέση αυτή.



Για τον λόγο αυτό, ερευνητές της Κλινικής Cleveland ασχολήθηκαν  με την απόδειξη ή την απόρριψη της άποψης αυτής και βρήκαν πως ήταν σωστή. Τα νούμερα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Epilepsia έδειξαν πως περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που υπεβλήθησαν σε επέμβαση ημισφαιρεκτομής παρέμειναν ελεύθεροι καθημερινών κρίσεων, ενώ περισσότεροι από το ένα τρίτο είδα τη συχνότητα των κρίσεών τους να μειώνεται σημαντικά.

Ο Dr Ajay Gupta, επικεφαλής της παιδιατρικής επιληψίας της Κλινικής Cleveland, σχολίασε: «Ο εγκέφαλος έχει την εκπληκτική ικανότητα να αναπληρώνει την λειτουργία που έχει χαθεί». Μιλώντας στο NBC News ισχυρίστηκε ότι τα ευρήματα αυτά απαντούν σε πολλές ερωτήσεις των γονέων σχετικά με το αν το παιδί τους θα έχει την ικανότητα να βλέπει, να μιλάει και να περπατάει μετά από μια ημισφαιρεκτομή.

Ο Dr Gary Mathern, ειδικός νευροχειρουργός της Ιατρικής Σχολής του David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα είναι «αρκετά θετικά». Σημείωσε πως η πλειονότητα των παιδιών που υπεβλήθησαν σε ημισφαιρεκτομή θα είχαν καταστεί «σοβαρά ανάπηρα» αν δεν είχαν υποβληθεί στην επέμβαση. Επιπλέον τόνισε πως το IQ ενός παιδιού με σοβαρές επιληπτικές κρίσεις μπορεί να αυξηθεί από το 50 σε 70 ως αποτέλεσμα της επέμβασης. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για γονείς που σκέφτονται το αν θα προχωρήσουν στην επέμβαση για το παιδί τους, καθώς τους «δίνει περιθώριο προσδοκιών».

Τα ευρήματα βασίστηκαν στην εξέταση 186 επεμβάσεων που διεξήχθησαν στην Κλινική Cleveland μεταξύ του 1997 και 2009 καθώς και σε πιο λεπτομερή εξέταση 115 εξατομικευμένων περιστατικών. Οι ασθενείς ήταν ηλικίας μεταξύ δύο και 28 ετών και οι περισσότεροι εμφάνιζαν κρίσεις σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου